El Escorial

(Preusmjereno sa stranice Eskorijal)
Za ostala značenja, vidi El Escorial (razvrstavanje).

40°35′20″N 4°08′53″W / 40.589°N 4.148°W / 40.589; -4.148

Samostan i lokalitet Escorial u Madridu
Svjetska baštinaUNESCO
 Španija (Evropa i Sjeverna Amerika)
Registriran:1984 (8. zasjedanje)
Vrsta:kulturni
Mjerilo:i, ii, vi
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO
El Escorial
El Escorial

El Escorial je historijska rezidencija kraljeva Španije. Predstavlja jedan od španskih kraljevskih lokaliteta i služi kao samostan, kraljevska rezidencija, muzej i škola. Smješten je 45 km od španske prijestolnice Madrida u gradiću San Lorenzo de El Escorial.

El Escorial se sastoji od dva kompleksa velike historijske i kulturne važnosti: El Real Monasterio de El Escorial i La Granjilla de La Fresneda, kraljevskog lovačkog doma i samostanskog odmarališta udaljenog pet kilometara. Ti lokaliteti imaju dvostruku ulogu; u 16. i 17. vijeku su bila mjesta koja su svjetovnu vlast španske monarhije i duhovnu prevlast rimokatoličke vjere u Španiji simbolizirali kroz zajedničko arhitektonsko djelo.[1] El Escorial je nekoć bio istovremeno i samostan i španska kraljevska rezidencija. Samostan je prvotno hijeronimitskih redovnika, a danas njime upravlja Red sv. Augustina.

Filip II od Španije je, reagirajući na uspon protestantske reformacije u Evropi 16. vijeka posvetio najveći dio svoje duge vladavine (1556-1598) kao i nepresušne zalihe zlata iz novoosvojenih područja Novog svijeta kako bi zaustavio protestantsku plimu. Njegovi napori na tom polju su bili djelomičnu uspješni. Međutim, njegovi kontrareformacijski impulsi su na početku imali benigniji izraz u odlukci da se izgradi kompleks u El Escorialu.

Fasada samostana El Escorial

Filip je angažirao arhitekta Juana Bautistu de Toldea da zajedno dizajniraju El Escorial. Juan Bautista je proveo veći dio karijere u Rimu, gdje je radio na bazilici sv. Petra i u Napulju, gdje je služio španskog potkralja koji ga je na kraju preporučio Filipu. Filip ga je godine 1559.imenovao kraljevskim arhitektom i zajedno su dizajnirali El Escorial kao spomenik Španiji kao središtu kršćanskog svijeta.[2]

2. novembra 1984. UNESCO je proglasio Kraljevski lokalitet San Lorenzo de El Escorial za lokalitet Svjetske baštine. Danas predstavlja popularno turističku odredište, koje često posjećuju turisti iz Madrida. Svake godine Escorial ima više od 500.000 posjetitelja.

Izvori uredi

  1. UNESCO (2008). „The Monastery of San Lorenzo de El Escorial and Natural Surroundings”. Pristupljeno 05. 06. 2008. 
  2. Mary Crawford Volk (1987-03-01). „Building the Escorial”. The Art Bulletin: 150–53. Pristupljeno 2008-06-05. 

Vanjske veze uredi