Ekvipotencijalne plohe su zamišljene plohe koje obuhvaćaju sve točke u prostoru u kojima je potencijal fizikalnoga polja jednake vrijednosti. Po ekvipotencijalnim plohama može se gibati neka čestica (na primjer električni naboj u električnom polju, stalni magnet u magnetnom polju, fizikalno tijelo u gravitacijskom polju) bez utroška rada. Silnice polja okomite su na ekvipotencijalne plohe. [1]

Ekvipotencijalne plohe (crvene) i silnice polja (crne) u nekom fizikalnom polju.
Magnetske silnice mogu se pokusom zapaziti ako se iznad magneta postavi staklena ploča i na nju pospe željezna pilovina te se ploča lagano potrese. Slova N i S predstavljaju položaje sjevernog i južnog pola.

Silnice uredi

Glavni članak: Silnice

Silnice su zamišljene crte, sa strelicama ili bez njih, kojima se predočuju različita svojstva fizikalnih polja; pružaju se u smjeru djelovanja sila, a njihova gustoća opisuje jakost polja. Okomite su na ekvipotencijalne plohe. Silnice konkretnih električnih i magnetskih polja mogu se iscrtati s pomoću staklenoga praha ili željezne piljevine.

Silnice električnoga polja uredi

Glavni članak: Električno polje

Silnice električnoga polja zamišljene su usmjerene crte koje izlaze iz pozitivnih električnih naboja, a završavaju u negativnim električnim nabojima, te svojom gustoćom i oblikom prikazuju smjer i jakost električnoga polja u nekome dijelu prostora.

Silnice magnetskoga polja uredi

Glavni članak: Magnetsko polje

Silnice magnetskoga polja zamišljene su zatvorene krivulje (nemaju početak ili kraj) koje svojim oblikom i gustoćom prikazuju jakost magnetskog polja u nekome dijelu prostora.

Silnice gravitacijskoga polja uredi

Glavni članak: Gravitacijsko polje

Silnice gravitacijskoga polja zamišljene su usmjerene crte koje dolaze iz beskonačnosti i uviru u masu, te svojom gustoćom i oblikom prikazuju smjer i jakost gravitacijskoga polja u nekome dijelu prostora. [2]

Izvori uredi

  1. ekvipotencijalne plohe, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2016.
  2. silnice, [2] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2016.