Eduard Wagner (1. april 1894 – 23. jul 1944) bio je njemački general koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata služio kao vrhovni intendant Njemačke vojske, najpoznatiji po tome što je za vrijeme rata sa Sovjetima je zapovijedao Komandom pozadine grupa armija, te se smatra odgovornim za ratne i zločine protiv čovječnosti koje su u pozadini Istočnog fronta počinile njemačke snage.

Eduard Wagner
Wagner 1939. godine
Wagner 1939. godine
Wagner 1939. godine
Karijera
Služba Kopnena vojska
Čin General artiljerije
Važnije bitke
  • Prvi svjetski rat
  • Drugi svjetski rat

Wagner je prije izbijanja rata, odnosno invazije na Poljsku 1939. godine izdao pravila službe u okupiranim područjima, koja su predviđala uzimanje i strijeljanje talaca u slučaju otpora od strane civilnog stanovništva. U maju 1941. godine, neposredno pred početak operacije Barbarossa, zajedno sa Reinhardom Heydrichom je sastavio pravila koja su predviđala blisku suradnju Wehrmachta sa Einsatzgruppen u svrhu likvidacija sovjetskih Jevreja.

Godine 1944. se priključio zavjerenicima protiv Hitlera te uredio let kojim je Claus von Stauffenberg sa tempiranom bombom doveden u Rastenburg. Kada je zavjera propala, izvršio je samoubistvo hicem u glavu plašeći se hapšenja od strane Gestapoa.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi