Disambig.svg Za ostala značenja, v. Duga (razvrstavanje).
Duga posle kiše
Rainbow formation.png

Duga je vizuelni efekat koji oko doživljava kada posmatra prelamanje sunčeve svetlosti kroz sitne vodene kapi, najčešće nakon kiše. Zraci svetlosti se tada razlažu na svoje osnovne komponente, čineći traku različitih boja. Boje u dugi čine kontinuirani spektar sa crvenom na vanjskoj i ljubičastoj na unutarnjoj strani luka, ali se tradicionalno obično navode kao crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava i ljubičasta. Duga se katkad javlja i na oblaku, kada se Sunce nalazi nisko na nebu pa se njegovi zraci lome i odbijaju na ledenim zračnim kristalićima.[1]

Duga ima oblik širokog luka na horizontu, pa se dugo verovalo da je materijalne i/ili magija prirode. Izrazi "hodati po dugi" i "daleko iza duge" označavaju ovo verovanje i oslikavaju da je čovek primećivao da se do nje ne može "stići".

Duga simbolizuje mir. Kako ona ima oblik širokog luka na horizontu, dugo se verovalo da je materijalne i/ili magijske prirode. Izrazi "hodati po dugi" i "daleko iza duge" označavaju ovo verovanje i oslikavaju da je čovjek primećivao da se do nje ne može "stići".

Pod terminom "duga" se podrazumeva i jedna od dasaka od kojih je sačinjeno drveno bure.

IzvoriUredi

  1. Marfe Ferguson Delano, prevela Vlasta Tutiš, Nebo, National Geographic