Druga bitka za Pornic

Druga bitka za Pornic se odigrala 27. marta 1793. na zapadu Francuske na početku Rata u Vandeji. Do nje je došlo nedugo nakon Prve bitke za Pornic, odnosno pokušaja vandejskih kontrevolucionarnih pobunjenika da zauzmu Pornic, grad na atlantskoj obali koji je završio katastrofalnim porazom koje su nanijele snage vjerne novouspostavljenoj Republici. Iako je poraz bio takvih razmjera da je pobunjenički zapovjednik Louis-Marie de La Roche Saint-André morao bijegom tražiti spas od vlastitih ljudi, među pobunjenicima je odmah zaživjela želja za osvetom, pogotovo zbog stotina zarobljenih i naknadno masakriranih drugova, pa su za novog zapovjednika izabrali Françoisa de Charettea koji je kao bivši mornarički oficir i veteran Američkog rata za nezavisnost, za razliku od svog prethodnika, raspolagao određenim ratnim iskustvom. Ponovno okupivši oko 4000 ljudi, Charette je mnogo uspješnije iskoristio brojčanu nadmoć, kao i to da je garnizon u Pornicu bio bitno oslabljen. Usprkos toga, branitelji su nastojali pružiti određeni otpor, koristeći kuće kao improviziranu fortifikaciju, ali su prisiljeni na povlačenje kada su ih pobunjenici počeli paliti. Pobunjenici su zauzeli grad, zaplijenivši jedan top i starinsku bombardu. Pobunjenici su nadzor nad gradom držali nepunih mjesec dana, prije nego što ih je kontraofanziva republikanskog generala Jeana-Michela Beyssera natjerala na povlačenje. Republikanske vlasti u Parizu, nastojeći nagraditi vjernost grada Republici, naknadno poslali financijsku pomoć od 6000 livri za obnovu razrušenih kuća, odnosno po 50 livri za udovicu svakog poginulog branitelja.

Bitka za Pornic
Deo Rata u Vendéeu
Vrijeme:27. mart 1793
Mjesto:Pornic
Rezultat: pobjeda vandejskih pobunjenika
Sukobljene strane
Republika Francuska Kraljevina Francuska Vandejski pobunjenici
Komandanti i vođe
Komandant Babain
Kapetan Coueffé
Kapetan Albine
François-Athanase Charette
Louis-François Ripault de La Cathelinière
Louis Guérin
Snaga
200 ljudi[1]
1 top
1 bombarda (pierrier)
4000 ljudi[1]
Žrtve i gubici
7 - 60 mrtvih[1],[2]
30 zarobljenih[2]
zarobljen top i bombarda[1]
2 ranjena[2]

Izvori uredi

Literatura uredi

  • Pierre-Suzanne Lucas de La Championnière (1994). Lucas de La Championnière, Mémoires d'un officier vendéen 1793-1796. Les Éditions du Bocage. Lucas. , p.8.
  • Jean-François Carou (1859). Histoire de Pornic. Carou. , p.184-200. tekst na Google Books
  • Alfred Lallié (1869). Le district de Machecoul, études sur les origines et les débuts de l'insurrection vendéenne dans le pays de Retz. Nantes: Vincent Forest et Emile Grimaud. Lallié. , p.356-359. tekst na Google Books
  • Jean Tabeur, Paris contre la Province, les guerres de l'Ouest, éditions Economica, 2008, p.65-66.