Jean-Michel Beysser

Jean-Michel Beysser (5. februar 1753 - 13. april 1794) bio je francuski vojskovođa, najpoznatiji kao jedan od zapovjednika republikanskih snaga za vrijeme rata u Vandeji.

Jean-Michel Beysser
{{{opis}}}
{{{opis}}}
{{{opis}}}
Karijera
Čin brigadni general
Važnije bitke *Rat u Vendéeu
Rod vojske konjica

Rođen u Alsaceu kao sin lokalnog kirurga, karijeru je započeo 1769. godine u kraljevskoj vojsci, priključivši se Lorrainskoj pukovniji draguna; od 17871. služio kao kirurg u Meuronskoj pukovniji koja je predstavljala dio kraljeve Švicarske garde, i sa njom je, za vrijeme Anglo-francuskog rata, neko vrijeme bio u Južnoj Africi i napredovao do čina kapetana. Za vrijeme Revolucije se godine 1789. u Lorientu priključio Nacionalnoj gardi i u njoj brzo napredovao. Ustanak u Vandeji ga je u proljeće 1793. godine zatekao kada je bio priključen Armiji obala, a potom novoformiranoj Armiji obala Bresta. 20. juna 1793. godine je dobio čin brigadnog generala.

29. juna je sudjelovao u republikanskoj pobjedi nad pobunjenicima u bitci za Nantes. 5. jula je, pak, potpisao tzv. federalistički manifest kojim se sa žirondinskih pozicija kritizirala tadašnja jakobinska vlast u Parizu. Zbog njega se neko vrijeme morao skloniti u Lorient, a 2. augusta došao u Pariz gdje se pred Konventom branio od optužbi za izdaju. U tome je ispočetka bio uspješan, te se vratio na stari položaj i sudjelovao u ofenzivi na Vandeju u septembru. 17. septembra 1793. je pobijedio pobunjenike u prvoj bitci kod Montagiua, ali je već za nekoliko dana u drugoj bitci teško poražen. Zbog toga je smijenjen, a potom optužen za izdaju, te giljotiniran u martu 1794. godine.

Literatura uredi