Drevni (Stargate)

Drevni, (isto tako poznati kao Alteranci), su rasa u fiktivnom univerzumu Stargate. Predstavljaju najnapredniju rasu za koju se zna; evoluirali su prije mnogo miliona godina te stekli tehnologiju davno prije što je ljudski život evoluirao na Zemlji.

Tehnologije uredi

Oni su tvorci sistema Zvjezdanih vrata i mnogih drugih tehnologija. Osmislili su tehnologiju pomoću koje su mogli zaustaviti vrijeme ili ga čak vratiti nekoliko sati unatrag. Imali su vrlo razvijenu medicinu. Stvorili su uređaje koji su im omogućavali da poboljšaju karakteristike DNK, ožive mrtve organizme i sl.

Uzdizanje uredi

Prema predanju Asgarda jedna su od četiri rase koje su činile veliki savez. Odavno su napustili naš dio svemira. Jedan dio Drevnih naučio je kako se uzdići na viši nivo postojanja nakon što je galaksiju poharala velika kuga. Iako je najveći dio civilzacije umro, nekolicina se spasila preselivši se u novo stanište, u udaljenu galaksiju Pegaz izvan utjecaja sila koje djeluju u našoj razini svemira. U galaksiji Pegaz bili su suočeni sa nepobjedivim neprijateljem - Wraithom.

Prešavši na viši nivo postojanja Drevni su uspostavili poseban kodeks ponašanja prema bićima na nižoj, odnosno tjelesnoj razini. Odlučili su ukinuti svoje kontakte sa bićima na nižoj razini postojanja, komunikacija s njima je strogo zabranjena, miješanje u sudbine civilizacija i pomoć istima također. Ukoliko netko od Drevnih prekrši zakon, ostali su u stanju uništiti čitave civilizacje, ostavivši pritom na odgovornima za navedene pogreške da se nose sa grižnjom savijesti ili ih vraćajući na nižu razinu postojanja.

U stanju su se pojaviti u ljudskom obliku ili ga preuzeti zastalno, a da bi se ponovno vratili u bestjelesni oblik neophodna im je pomoć drugih Uzdignutih.

Dio Drevnih želio je da im se druga bića pokoravaju i služe im kao bogovima. To su Oriji. Oni koji ih ne prihvaćaju za bogove suočeni su sa istrebljenjem. Neki zemljani u sebi imaju gen Drevnih. Jedan od njih je Jack O'Neill.