Asgard (Stargate)

Asgardi su izmišljeni likovi iz serije Stargate SG-1. Oni su napredna izvanzemaljska civilizacija. Predstavljeni su kao visoko razvijeni humanoidi, jedina rasa koja pokušava nastaviti zadaće drevnog saveza četiriju rasa (Noksi, Asgardi, Furlinzi i Drevni), a to je podučavanje i uvođenje drugih rasa u savez.

U seriji su predstavljeni kao popularni izvanzemaljci iz Roswella, što je potkrijepljeno objašnjenjem da su oni doista mnogo puta posjećivali Zemlju (i mnoge druge planete), sa ciljem proučavanja i zaštite civilizacija. Autori serije su dali naslutiti da su oni zapravo predstavljali drevna božanstva mnogih starih naroda, posebno germanskih.

Povijest uredi

Asgardi potiču iz galaksije Ida, sa planeta Othala ili Hala. Prije 30 000 godina Asgardi su postojali kao humanoidna rasa i razmnožavali su se seksualnim putem. U sadašnje vrijeme razmnožavaju se kloniranjem što dovodi do njihovog izumiranja jer je svaki sljedeći klon lošiji od predhodnog. Po završenom kloniranju, svijest originalnog Asgarda se prebacuje u njegovog klona.

Prvo pojavljivanje u seriji uredi

Prvi put se Asgardi spominju u prvoj sezoni serije u epizodi Thorov čekić.

Neprijatelji uredi

Njihovi najveći neprijatelji su Replikatori, napredni umjetni organizmi čiji je jedini cilj replikacija, koja je ujedno i njihov jedini način razmnožavanja. Stvoreni su na jednom od svijetova unutar naše galaksije. Stvorio ih je android Reese kako bi joj služili kao igračke ali i kako bi je zaštitili. Pošto su ljudi sa njezinog planeta bili svjesni greške koju je prilikom stvaranja napravio njezin kreator, a i bojeći se replikatora, pokušali su je ubiti. Reese je replikatorima dala zapovijed da se repliciraju pod svaku cijenu. Ubrzo nakon toga replikatori su izmakli njenoj kontroli i ubili sve ljude na planeti. Oni konzumiraju napredne tehnologije i na taj se način razmnožavaju ujedno učeći iz tih tehnologija te postaju sve napredniji. O'Neill i njegov tim najveća su nada Asgarda u borbi s Replikatorima.

Najpoznatiji Asgardi uredi

  • Thor - vrhovni zapovjednik Asgardske flote
  • Aegir - zapovjednik Valhale
  • Freyr - član asgardskog vrhovnog vijeća
  • Loki - nestašni genetičar
  • Kvasir - stručnjak za dilataciju vremena
  • Heimdall - znanstvenik
  • Hermiod - tehničar