Domicija Longina

Domicija Longina (Domitia Longina, 53 - cca. 130) bila je carica, odnosno supruga rimskog cara Domicijana. Rodila se kao najmlađa kćer bivšeg konzula i znamenitog vojskovođe Gneja Domicija Korbulona. Njen otac i rodbina su stradali u čistkama cara Nerona. Kao mlada djevojka se udala za senatora Lucija Elija Plaucija Lamiju Elijana.

Bista Domicije Longine

Nedugo nakon Godine četiri cara i dolaska Vespazijana na prijestolje, novi car je namjeravao svog najmlađeg sina Domicijana oženiti za Juliju Flaviju, kćer svog najstarijeg sina Tita. Međutim, u to vrijeme se Domicijan već bio zaljubio u Domiciju. Vespazijan je, doznavši za to, odlučio Domicijana oženiti za Domiciju, s obzirom da bi rodbinska veza sa popularnim herojem i mučenikom Korbulonom ojačala legitimitet njegove Flavijevske dinastije. Lamiji je naređeno da se razvede od Domicije koja se godine 71. vjenčala za Tita.

Brak između Domicije i Domicijana je, po antičkim izvorima, uglavnom bio sretan. Domicija je mužu rodila sina, ali je on umro kao dijete između 77. i 81. Istovremeno su se Rimom širile glasine kako se Tit nalazi u izvanbračnoj aferi sa Domicijom. Historičari, pa čak i Svetonije, su prema tome skeptični, iako je među dvojicom braće postojalo neprijateljstvo. Kada je Tit postao car, godine 80. je bivšeg Domicijinog supruga Lamiju postavio za suffect konzula.

Nakon što je 81. Domicijan proglašen carem, Domiciji je dao titulu Augusta, a njenog umrlog sina deificirao. Odnosi među supružnicima su, međutim, oko godine 83. došli u krizu te je Domicija prognana. Antički izvori kao razlog sugeriraju njenu aferu s glumcem po imenu Paris. Za vrijeme njenog izgnanstva je Domicijan, prema Svetoniju, imao aferu s nećakom Julijom Flavijom koja je umrla prilikom neuspjelog abortusa. Suvremeni historičari, pak, drže da je vjerojatniji razlog za izgnanstvo Domicijin neuspjeh da rodi nasljednika.

U svakom slučaju, Domicijan je vrlo brzo - sljedeće godine - odlučio vratiti Domiciju u Rim. Pomireni supružnici su otada imali skladan i sretan brak, a svoju ljubav prema supruzi je Domicijan potvrdio naredivši pogubljenje sina Helvidija Priska zbog šala na račun carske rastave. Domicija je živjela na carskom dvoru i imala uglavnom ceremonijalnu ulogu i pratila supruga na javnim događajima. Flavije Josip, pak, opisuje kako mu je dala niz poklona i nagrada.

Antički izvori sugeriraju da je Domicija sudjelovala u zavjeri koja je godine 96. dovela do ubistva njenog muža - bilo tako da je pomogla zavjerenicima, bilo da ih je potakla na atentat dostavivši im spisak vodećih dvorjana koje je Domicijan namjeravao likvidirati. Moderni historičari, pak, u to ne vjeruju, s obzirom da je i nakon smrti ostala vjerna mužu te decenijama kasnije prkosila senatskom ukazu o brisanju muža iz historije, oslovljavajući se kao "Domicija, supruga Domicijana".

Između 126. i 140. joj je sagrađen hram u gradu Gabii, što se uzima kao vjerojatni vremenski raspon u kome je umrla.

Vanjske veze uredi

Primarni izvori uredi

Seklundarni materijal uredi

Kraljevske titule
Prethodi:
Galeria Fundana
Carica Rima
81–96
Slijedi:
Pompeia Plotina