Domet (informatika)

(Preusmjereno sa stranice Domet)

U Informatici termin domet može da označava:

  1. Moguće vrednosti koje mogu da budu smeštene u promenljivoj.
  2. Gornju i donju granicu niza.
  3. Pomoćne iteratore.

Domet promenljivih

uredi

Domet promenljivih su sve moguće vrednosti koje promenljiva može da ima. Ako je promenljiva ceo broj, njena vrednost mora da bude ceo broj, i domet obuhvata sve brojeve koji su u okviru njega(podrazumevajući najmanji i najveći). Na primer, domet označenog 16-bitnog celog broja promenljive su svi celi brojevi od −32,768 do +32,767.

Domet niza

uredi

Kada je niz brojevno indeksiran, njegov domet je donja i gornja granica niza. U zavisnosti od okruženja, upozorenja, fatalnih greški ili neprevidivog ponašanja, desiće se da niz pristupi elementu izvan njegovog dometa. U nekim programskim jezicima, kao sto je C, nizovi imaju fiksi donji deo granice (nula) i sadržaće podatke na svakoj poziciji do gornje granice (tako će niz sa 5 elemanata imati opseg od 0 do 4). U drugim, kao sto je PHP, niz može imati rupe u kojima nije definisan nijedan element, a samim tim, niz sa dometom od 0 do 4 će imati do 5 elemetanata (a najmanje 2).

Domet kao pomoćni iterator

uredi

Drugi smisao dometa u Računarstvu je iterator. Kada se definiše u ovom smislu, domet se definiše kao „par početak–krajiteratora upakovanih zajedno“.[1] Raspravljeno je [1] da "Dometi su superiorne apstrakcije" (u poređenju sa iteratorima) iz nekoliko razloga, uključujući i bolju sigurnost.

Posebno, takve domete podržavaju Boost C++ Libraries[2] i D standardna biblioteka.[3]

Vidi još

uredi

Reference

uredi
  1. 1,0 1,1 Alexandrescu, Andrei (6. 5. 2009.). „Iterators Must Go”. BoostCon 2009. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-09. Pristupljeno 29. 7. 2014. [mrtav link]
  2. Boost.Range documentation
  3. D Phobos Runtime Library std.range module