Dizajn enterijera

Dizajn enterijera (arhitektura enterijera) je arhitektonsko-dizajnerska disciplina, koja se realizuje u masivnom i konkretnom arhitektonskom prostoru šta je dokaz da je to stvaralaštvo u svojoj suštini spajajući elemenat između velike arhitekture i maloga dizajna.

Enterijer muzeja dizajna Red Dot

Pod dizajnom enterijera smatra se uređenje i osmišljavanje unutrašnjih prostora. Neuki često kažu „unutrašnji enterijer“, što je pogrešno, kao što je pogrešno smatrati nameštaj za enterijer. Pod enterijerom se podrazumeva uređenje kompozicija i organizacija poda plafona i zidova u arhitektonskom prostoru.

Zanimanje

uredi

Enterijerom se bave stručnjaci - dizajneri enterijera, arhitekti i inženjeri koji su se specijalizirali za unutrašnji prostor- enterijer.On obuhvata uređenje unutrašnjosti prostorija korišćenjem boja, materijala, nameštaja, izvora svetlosti, pri tom poštujući osnovne činioce dizajna: proporcije, kompoziciju, ritam itd.

Obrazovanje

uredi
 • U okviru Univerziteta u Beogradu, oblast projektovanja enterijera izučava se u grupaciji Tehničko-tehnoloških nauka, u sklopu dva fakulteta:
 1. Arhitektonskog fakulteta u Beogradu: studije se u ovoj oblasti izvode u okviru master programa Unutrašnja arhitektura (proistekao iz programa nekadašnjih petogodišnjih studija sa specijalizacijom sa izborom "enterijer" od predavanja i vežbanja u ateljeu koji je vodio profesor Arh. Zoran Petrović):
 2. Šumarskog fakulteta u Beogradu: ova oblast se izučava u sklopu odseka TMP - Tehnologije, Menadžment i Projektovanje nameštaja i proizvoda od drveta[mrtav link], i to na osnovnim akademskim studijama na Usmerenju za projektovanje nameštaja i enterijera (predmeti: Projektovanje nameštaja, Organizacija prostora, Projektovanje elemenata za opremanje enterijera, Projektovanje enterijera i dr), vannastavne, i studio projekte (radionice i konkurse, gde studenti dobijaju priliku da realizuju ideje do prototipova, ili ostvarenih enterijera); kao i na programu master akademskih studija Oblikovanje proizvoda od drveta[mrtav link] koji pored nastave iz relevantnih oblasti (Izborni predmeti: Istorija dizajna nameštaja, Oblikovanje proizvoda od drveta, Opremanje enterijera, Drvne konstrukcije u enterijeru i dr) uključuje i stručnu praksu, u saradnji sa privredom, kao i izradu više studijskih projekata, praćenih izložbama,

Značajan segment u podršci realizaciji ovih aktivnosti na odseku TMP je i u radu Laboratorije Zavoda za kontrolu kvaliteta nameštaja[mrtav link] Šumarskog fakulteta, koji je od 2004. akreditovan kao prva kontrolna organizacija na Univerzitetu u Beogradu, a čiji rad, pored kontrolisanja kvaliteta svih vrsta nameštaja obuhvata i naučno-istraživački rad iz oblasti kvaliteta nameštaja.

U Nemačkoj je zvanje "Inenarchitekt/ -in " (nem. arhitekta unutrašnjeg prostora) zaštićeno je po Zakonu i može ga dobiti samo specijalizovani arhitekta koji ima odrđenu praksu u ovoj delatnosti. Oni se bave rešenjima arhitektonskog unutrašnjeg prostora realizacijom i uređenjem elemenata enterijera:

 • zidovi
 • podovi
 • plafoni i cela filozofija rada se sastojiu obezbeđenju funkcionalnosti, praktičnosti i dispozicionog rasčlanjivanja pojedinih organizacionih elemenata i određivanju, usaglašavanju i kompoziciji boja.

Ukratko rešeno od podova, plafona i kroz obojenost zidova, sve do nameštaja (nameštaj nije enterijer) pa sve do n. p. r. određivanje umetničkih dela unutar prostora i sl. U širim okvirima se enterijer može shvatati kao životni stil koji sledi trendove, nudi inspiracije i odaje intimnost stanovanja i ukuse osobe koji ga upotrebljava i kojoj je nameljen.

 
Sala za sednice

Polja rada

uredi
 • Industrijske zgrade
 • Izgradnja izložbenih hala, izlagačkih prostora, muzeja
 • Bolničke zgrade
 • Sportski i fiskulturni objekti
 • Robne kuće
 • Hoteli i gastronomski objekti
 • Objekti kulture (Opere, pozorišne zgrade, koncertne zgrade)
 • Privatni stambeni i poslovni objekti, reprezentativni objekti i ateljei, biblioteke
 • Sakralni objekti (crkve, manastiri)
 • Administrativne i upravne zgrade, (banke, sale za konferencije, školski objekti)
 • Saobraćajni objekti (aerodromi, željeznički objekti) itd.

Enterijer pod kojim se podrazumeva unutrašnji prostor u arhitekturi je u suprotnosti sa eksterijerom pod kojim se podrazumeva spoljašnji prostor arhitekture koje se bavi organizovanjem i određivanjem- definisanjem kategorije prostora prema čoveku koji je merilo stvari.

Ciljevi

uredi

Cilj dizajna enterijera je u promeni ili uređenju prostora. Prostor treba da bude iskorišćen i prijatan, tj. da svojim ustrojstvom i izgledom odgovara nameni.

Izvori

uredi

Vanjske veze

uredi