Diva Grabovčeva

Diva Grabovčeva (Varvara, Rama[1] – Kedžara, BiH, oko 1680) je bila djevojka katoličke vjere, koja je živjela na području današnje BiH pod osmanskom vlašću. Prema predaji ju je Tahir-beg Kopčić, osmanski (muslimanski) vlastelin iz Kupresa, na silu htio oženiti, a kada je ona to odbila i pokušala pobjeći, ubio ju je nožem. Zbog toga je među bosanskohercegovačkim Hrvatima stekla status mučenice, a njen grob je postao predmetom hodočašća.

Diva Grabovčeva, rad kipara Kuzme Kovačića

Franjevac Blago Karačić je o Divi Grabovčevoj napisao tragediju objavljenu 1978. godine, a njen lik se pojavljuje i u Araličinom romanu Graditelj svratišta. Postavljen je bronzani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića, 1998. godine. Svake se godine na prvu nedjelju u julu slavi njezin spomendan. Dr. Ćiro Truhelka objavio je knjigu o Divi i njenom grobu. Marko Perković-Thompson je na albumu Bilo jednom u Hrvatskoj iz 2006., snimio pjesmu „Diva Grabovčeva”.

O Divi Grabovčevoj je Miljenko Karačić snimio kratki dokumentarni film pod naslovom Divin krik s Vrana. On je na 15. ITF’CRO 2012. – Međunarodnom festivalu turističkog filma posebno priznanje za "iznimno kvalitetnu te dojmljivu redateljsku i scenarističku priču o davnim zbivanjima na ovom lokalitetu, u funkciji očuvanja baštine i daljnjeg razvoja hodočasničkog turizma".[2]

Povezano uredi

Reference uredi

  1. [1]
  2. „Lik Dive Grabovčeve kao brend vjerskog turizma”. Arhivirano iz originala na datum 2015-12-08. Pristupljeno 2015-10-11. 

Vanjske veze uredi