Sveta Ursula od Kölna (njemački: Heilige Ursula von Köln) je legendarna kršćanska mučenica koja se slavi kao svetica u Rimokatoličkoj crkvi. Prema legendi je bila rimsko-britanska princeza koju je Dionot, kralj Dumnonije, poslao u Armoriku (današnja Bretanja) da se uda za paganskog kralja Conana Meriadoca. Oluja je, međutim, brodove skrenula sa puta i natjerala da pristanu u udaljenoj galskoj luci, a što je Ursula iskoristila priliku da bi umjesto braka krenula na veliko kršćansko hodočašće. Put ju je doveo u Koloniju Agripinu (današnji Köln u Njemačkoj) nedugo prije nego što će taj grad opsjesti i zauzeti Huni. Ursula je tada odrubljena glava zajedno sa 11.000 mladih djevica.

Sveta Ursula

Djevica i mučenica
Umro/la različiti datumi - 238, 283, 383, 451 i 640.
Štuje se u Katolička crkva
Glavno svetište crkva Sv. Ursule u Kölnu
Kalendar svetaca 21. oktobar
Atributi strijela; zastava; plašt; sat; ustrijeljena djevica; često sa družicama koje postaju mučenicama na različite načine; brod
Zaštitništvo Köln, Delfi, Engleska, streličarstvo, siročad, učenici, Binangonan, Rizal

Legenda o Svetoj Ursuli se prvi put spominje u 8. vijeku, ali je istraživanjima navodima historičara još u 5. vijeku postojao kult lokalnih mučenica. O njemu svjedoči natpis iz 5. vijeka na mjestu gdje je sagrađena današnja Crkva sv. Ursule u Kölnu i gdje se čuvaju njene i relikvije njenih mučenica. Postoje različite špekulacije o njenoj historijskoj podlozi, odnosno datumu njenog mučeništva. Obično se navodi kraj 4. vijeka, iako bi detalj o hunskoj invaziji mogao navesti godinu 451. kada je Atila napao i krenuo pustošiti tadašnje Zapadno Rimsko Carstvo.

Kristofor Kolumbo je Djevičanske otoke nazvao u počast Svetoj Ursula.


Eksterni linkovi uredi