Dil To Pagal Hai

Dil To Pagal Hai (Hindi: दिल तो पागल है, Urdu: دل تو پاگل ہے, prevod: Srce je ludo) jeBollywood komedija- drama, koja je uimala premijeru 31.10. 1997. Film je reirao Yash Chopra. Glavne uloge su pripale Shahrukh Khan, Madhuri Dixit i Karisma Kapoor, sa specijalnim nastupomAkshay Kumar. Film se prvo zvao "Maine To Mohabbat Ki Hai." To je bio prvi Bollywood film, koji se snimao u Baden-Badenu u Njemačkoj, i u mjemačkom parku Europa Park. Film je bio drugi najveći hit u Bolivudu za 1997 godinu.

Dil To Pagal Hai
RežijaYash Chopra
ProdukcijaYash Chopra,
Mahen Vakil
ScenarioYash Chopra
Aditya Chopra
Pamela Chopra
Tanuja Chandra
UlogeShahrukh Khan,
Madhuri Dixit,
Karisma Kapoor,
Akshay Kumar
MuzikaUttam Singh
Premijera31.10. 1997.
JezikHindi / Urdu
Trajanje179 min.
Kompanija
DistributerYash Raj Films Pvt. Ltd
Dil To Pagal Hai na Internet Movie Database

Sadržaj uredi

Rahul (Shahrukh Khan) je igrač, a takođe i režiser uspješne muzičke i plesne grupe. On vjeruje da je Nisha, jedna od njegovih igračica njegov najbolji prijatelj, ali ona ga u stvari potajno voli.

Nisha povređuje nogu, a Rahul treba da nađe njenu zamjenu, jer je ugovorena turneja za tri mjeseca, đe je on najavio spektakl zvan Maja. Isprva bezuspješno pokušavaju da nađu pravu igračicu, koja bi mogla zamjeniti Nishu. Ali Rahul, slučajno u studiju gleda izvedbu, Pooje, iako ona ne zna da je on posmatra, i on se oduševi njenom igrom. On pokušava da je nagovori da igra za njih, iako ona to isprva odbija, jer nikada nije javno nastupala i nije baš oduševljena tom idejom, jer ona voli da igra za sebe, da je drugi ne gledaju. Ipak, posle dugo ubjeđivanja ona pristaje da dođe na probu.

Kada je Nisha viđela Pooju, ona postaje ljubomorna, jer shvata da je Rahul zagrijan za nju. Pooji se Rahul dopada, ali ona je vjerena, a to bi bio veliki skandal kada bi se vjeridba raskinula, jer je pristala na nju, jer je vjerovala da pravu ljubav neće naći, a Ajay joj je bio najbolji prijatelj od djetinjstva, a on je sin ujaka i ujne koji su je odgojili.

Nisha se odlučuje da ide vani na nekolika mjeseca, kako bi se odvojila od Rahula i kako ne bi mislila na njega, jer ipak ona mu želi najbolje. Kada Rahul sazna da je Pooja vjerena, on biva duboko povrijeđen. On odlučuje da stvori šou, koji će tačnije reflektovati njegovu nesrećnu ljubav, i tako snimaju scene, koje su se ustvari dešavale između Pooje i njega.

Nisha se vraća iz Londona, kako bi gledala predstavu i žali se na koncept, jer je nesrećan kraj. Rahul ne želi ništa da mijenja, jer priča prikazuje njegove odnose sa Poojom, na onaj način na koji ih on vidi. Pooja je snimila traku, na kojoj je objašnjavala njegovom vjereniku, da ona zapravo voli Rahula, ali kako je saznala da on dolazi sledećeg dana zbog njihovog vjenčanja, nije mu je poslala. Međutim, kada su bili na sceni, Ajay je preslušao traku, i kod završnog čina je on pušta, i u sali se čuje njen glas, koji protivrječi njenom odgovoru. Ona je shvatila sve i ide u zagrljaj Rahulu.

Uloge uredi

Nagrade uredi

1998 Filmfare Nagrade uredi

1998 Nacionalne nagrade uredi

1998 Zee Cine Nagrade uredi

Pjesme uredi

Pjesme za film je komponovao Uttam Singh. Tekstopisac je Anand Bakshi.

  1. "Dil To Pagal Hai" (5:41) – Lata Mangeshkar, Udit Narayan
  2. "Are Re Are" (5:38) – Lata Mangeshkar, Udit Narayan
  3. "Bholi Se Surat" (4:18) – Lata Mangeshkar, Udit Narayan
  4. "Dholna" (5:22) – Lata Mangeshkar, Udit Narayan
  5. "The Dance of Envy" (3:17) – Instrumental
  6. "Pyar Kar" (6:48) – Lata Mangeshkar, Udit Narayan
  7. "Koi Ladki Hai" (5:33) – Lata Mangeshkar, Udit Narayan
  8. "Ek Duje Ke Vaaste" (3:29) – Lata Mangeshkar, Hariharan
  9. "Le Gayi" (5:45) – Asha Bhosle
  10. "Are Re Are II" (2:05) – Lata Mangeshkar, Udit Narayan

Vanjske veze uredi

Nagrade
Prethodi:
Raja Hindustani
राजा हिन्दुस्तानी
Filmfare nagrada za najbolji film
1997
Slijedi:
Kuch Kuch Hota Hai
कुछ कुछ होता है