Der Untertan (sh. Podanik) je roman njemačkog književnika Heinricha Manna originalno objavljen u ljeto 1918. godine. Protagonist, Diedrich Hessling, je fanatični poklonik njemačkog cara Wilhelma II, a radnja pokazuje njegov život tokom koga javno iskazuje vrijednosti vilhelminskog režima kao što su hrabrost, patriotizam, militarizam i kršćanski moral, dok je u stvarnosti licemjer, kukavica, preljubnik te iz oportunizma čak spreman pomagati omraženim socijaldemokratima kako bi postao najmoćnija ličnost u svom rodnom gradu.

Der Untertan
korice prvog izdanja
Autor(i)Heinrich Mann
Država Njemačko Carstvo
Jeziknjemački
Žanr(ovi)roman
IzdavačKurt Wolff
Datum izdanja1918
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)

Mann je roman počeo pisati 1912. godine, a neki njegovi dijelovi su objavljeni u satiričkom časopisu, izazvavši velike kontroveze u tadašnjem njemačkom društvu. Konačni je tekst dovršen za vrijeme Julske krize 1914. godine, a njegovo objavljivanje je dugo vremena priječio Prvi svjetski rat. Konačno je objavljen nekoliko mjeseci pred kraj rata i propast vilhelminske Njemačke.

Iako je roman imao brojne kritičare, uključujući Heinrichovog mnogo poznatijeg brata Thomasa, danas se često navodi kao jedan od najpotpunijih i najpoznatijih prikaza podaničkog mentaliteta i konformizma u Njemačkoj na početku 20. vijeka. Zbog toga je ušao u školsku lektiru.

Adaptiran je dva puta - godine 1951. u Istočnoj Njemačkoj kao istoimeni film, te godine 1972. u Ujedinjenom Kraljevstvu kao BBC-jeva miniserija The Man of Straw.

Vanjske veze uredi