Der Frosch mit der Maske

Der Frosch mit der Maske sh. Žaba sa maskom)) je zapadnonjemačko-danski crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1959. godine u režiji Haralda Reinla, poznat po tome što je pokrenuo izuzetno uspješni i popularni ciklus adaptacija djela britanskog pisca Edgara Wallacea.

Der Frosch mit der Maske
Frøn med masken
zapadnonjemački poster
RežijaHarald Reinl
ProducentPreben Philipsen
PredložakThe Fellowship of the Frog; autor:
Edgar Wallace
UlogeSiegfried Lowitz
Joachim Fuchsberger
MuzikaWilly Mattes
Karl Bette (pjesme)
FotografijaErnst W. Kalinke
MontažaMargot Jahn
StudioRialto Film
DistribucijaConstantin Film
Datum(i) premijere
4. 9. 1959 (1959-09-04) (Stuttgart)
Trajanje90 min.
Zemlja Zapadna Njemačka
 Danska
Jeziknjemački
danski
Budžetispod 600.000 DM[1]:31

Predstavlja adaptaciju Wallaceovog romana The Fellowship of the Frog, koji je prije Drugog svjetskog rata nekoliko puta bio ekraniziran u SAD i Britaniji. Radnja prikazuje kako inspektor Scotland Yarda (čiji lik tumači Siegfried Lowitz) nastoji pravdi privesti "Žabu", tajanstvenog vođu bande kriminalaca čiji članovi iskazuju fanatičnu odanost, i kako mu u tome pomaže amater-detektiv (čiji lik tumači Joachim Fusberger) čiji motivi nisu posve jasni.

Ideju za projekt je dobio njemački producent Walfried Barthel, koji ju je iznio svom prijatelju, danskom producentu Prebenu Philipsenu. Ideja se smatrala riskantnom, jer nijedan zapadnonjemački kriminalistički film nije imao uspjeha nakon rata. Usprkos toga, Philipsen je uspio otkupiti autorska prava za dva romana - The Fellowship of the Frog i The Crimson Circle od Wallaceove kćeri Penelope, sa opcijom za još ukoliko ekranizacije budu komercijalno uspješne. Film je snimljen sa relativno niskim budžetom u Kopenhagenu, sa time da su producenti prije toga snimili lokacije u Londonu koje su naknadno namontirali u scene filma preko stražnje projekcije. Scenario je u značajnoj mjeri izmijenio Wallaceov predložak. Nakon premijere ga je u Zapadnoj Njemačkoj gledalo preko 3 miliona, što je osiguralo ne samo nastavak, nego i omogućilo studiju Rialto Film da do 1972. godine snimi čak 35 nova naslova temeljenih na Wallaceovoj prozi.

Uloge uredi

References uredi

  1. Kramp, Joachim (2001). Hallo—Hier spricht Edgar Wallace! (German). Schwarzkopf & Schwarzkopf. ISBN 3-89602-368-3. 

Vanjske veze uredi