Daegaya je bio korejski grad-država u konfederaciji Gaya za vrijeme perioda Tri kraljevstva Koreje. Daegaya je bila smještena u današnjem okrugu Goryeong, u provinciji Sjeverni Gyeongsang Južne Koreje. (Ne smije ju se miješati sa Goryeong Gayom, smještenom u današnjem Sangjuu.)

Daegaya
Hangul대가야
Hanja大伽倻
Revidirana romanizacijaDaegaya
McCune–ReischauerTaegaya
Historija Koreje

Gojoseon, Jin
Proto-Tri kraljevstva:
 Buyeo, Okjeo, Dongye
 Samhan
Tri kraljevstva:
 Goguryeo
  Ratovi Goguryeo-Sui
 Baekje
 Silla, Gaya
Ujedinjena Silla, Balhae
 Kasnija Tri kraljevstva
Goryeo
  Khitanski ratovi
  Mongolske invazije
Joseon
 Japanske invazije
 Mandžurske invazije
 Korejsko carstvo
Japanska okupacija
 Privremena vlada
Podijeljena Koreja
 Korejski rat
Sjeverna, Južna Koreja

Kronologija
Vojna historija
Popis monarha

Prema navodima Samguk Sagija, Daegaya je postojala 520 godina - od vremena prvog kralja koji se zvao Ijinashi (이진아시왕), pa sve do posljednjeg, koji se zvao Doseolji (도설지왕). Daegaya je u tom periodu imala šesnaest kraljeva, ali od kojih je poznato samo pet. Jedan od najpoznatijih je kralj Haji (하지, 荷知) koji je oko 479. poslao izaslanstvo u Namje (南齊, odnosno na dvor južnokineske dinastiju Južni Qi).

Daegaya se brzo razvila u 5. vijeku i igrala važnu ulogu u Konfederaciji Gaya, a što se tumači razvijenom izradom čelika. Međutim, njen razvoj je bio ograničen postojanjem snažnih susjeda u obliku centraliziranihj država Baekje i Silla. Oskudni historijski zapisi, ali i arheološki nalazi, sugeriraju kako je Daegaya bila strogo stratificirano društvo kojim je dominirala aristokracija.

Kralj Haji je sklopio savez sa državama Baekje i Silla kako bi 481. napao državu Goguryeo. Daegaya je kasnije u savezu sa državom Baekje napala državu Silla, ali je 554. to dovelo do teškog poraza u bitci kod Tvrđave Gwansan. Zbog tog fijaska je Daegaya izgubila primat u Konfederaciji u odnosu na državu Ara Gaya.

Daegaya je na kraju pala pod vlast Sille zahvaljujući generalu Kim Isabuu godine 562; Silla je već prije toga aporbirala najveći dio Konfederacije Gaya, ali je Daegaya napadnuta u znak odmazde zbog pohoda 554.

Eksterni linkovi uredi