Cracidae, porodica ptica iz reda kokoški (Galliformes) koja obuhvaća deset rodova. Ptice iz ove porodice žive u suptropskoj Središnjoj i Južnoj Americi. Samo jedna vrsta, Ortalis vetula premašuje te granice i raspon joj se nalazi do Teksasa u SAD-u.

Cracidae
Penelope jacquacu
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Galliformes
Porodica: Cracidae
Vigors, 1825.

Velike su ptice, u pojavi poprilično nalikuju puranima. Mnoge od njih imaju veliki rep, što im služi kao pomoć u snalaženju u njihovom arborealnom životu. Obično su blijedo obojenog perja, ali ipak neke od njih imaju na licu "ukrase" raznih boja. U veličini variraju od Ortalis motmot koja je duga 38 centimetara, a teška je 350 grama, pa sve do Crax rubra, koja je duga blizu 1 metar, a teška 4.3 kilograma.

Hrane se voćem, kukcima i crvima. Gnijezdo grade u drvećima, a u njega ženka polaže dva ili tri velika bijela jaja, koja inkubira isključivo ona. Mladi su potrkušci, te su rođeni s instinktom da se odmah penju i traže utočište u drveću. Dobivaju mogućnost leta nekoliko dana nakon izlijeganja iz jajeta[1].

Izvori

uredi
  1. Rands, Michael R.W. (1991). Forshaw, Joseph. ur. Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. str. 89. ISBN 1-85391-186-0.