Civilization (film)

Civilization (sh. Civilizacija) je američki crno-bijeli nijemi film snimljen 1916. u režiji Reginalda Barkera, Thomasa H. Incea i Raymonda B. Westa. Po žanru predstavlja kombinaciju fantastike i ratnog spekatkla, a radnja je smještena u fiktivno i nekoć mirno evropsko kraljevstvo Wrepryd koje se našlo u razornom i krvavom ratu sa svojim susjedima. Protagonist, čiji lik tumači Howard C. Hickman, je zapovjednik podmornice koji je rađe uništi nego da izvrši naređenje o potapanju civilnog broda s nedužnim putnicima; pri tome pogiba ali završi u limbu odakle ga Isus Krist (čiji lik tumači George Fisher) šalje natrag na zemlju kako bi kralja (čiji lik tumači Herschell Mayall) upoznao sa svakodnevnim užasima rata i potakao da sklopi mir.

Civilization
kino-poster
RežijaReginald Barker
Thomas H. Ince
Raymond B. West
ProducentThomas H. Ince
ScenarioC. Gardner Sullivan
UlogeHoward C. Hickman
Enid Markey
George Fisher
Herschel Mayall
MuzikaHugo Riesenfeld
Victor Schertzinger
FotografijaJoseph H. August
Dal Clawson
Clyde De Vinna
Otis M. Gove
Devereaux Jennings
Charles E. Kaufman
Robert Newhard
Irvin Willat
MontažaThomas H. Ince
Hal C. Kern
LeRoy Stone
Irvin Willat
DistribucijaTriangle Film Corporation
Datum(i) premijere
2. 6. 1916 (1916-06-02)
Trajanje88 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jeziknijemi film
engleski međutilovi

Civilization se danas shvaća prije svega kao alegorijski komentar na prvi svjetski rat, koji je tada još uvijek bio u toku, i zbog koga je javnost tada još uvijek neutralnih SAD bila duboko podijeljena oko toga treba li se u njega uključiti ili ne, pogotovo nakon kontroverznog potapanja putničkog broda RMS Lusitania. Producent Thomas Ince je, kao kršćanin i pacifist, smatrao da njegova domovina mora biti sačuvana od ratnih užasa i taj je stav izrazio kroz kontrast između krvavih scena na bojištu i pastoralnih scena napuštenih sela, modeliranih prema slikama Milleta. To je, pak, korespondiralo sa službenim stavom američkog predsjednika Woodrowa Wilsona čija je administracija Inceu za scene pomorskih bitki "posudila" nekoliko brodova američke ratne mornarice.

Usprkos poteškoća prilikom snimanja, te nekoliko nadosnimavanja nakon službene premijere, Civilization je doživio vrlo dobar uspjeh na kino-blagajnama. I kritike su uglavnom bile povoljne, mada je dio njih smatrao da korištenje Isusovog lika u filmu suvremenog sadržaja nije "ukusno" i vrijeđa dio vjernika među publikom. Demokratski nacionalni odbor ga je, pak, javno pohvalio kao film koji je Wilsonu omogućio tijesnu pobjedu na predsjedničkim izborima 1916. godine. Međutim, samo nekoliko mjeseci nakon toga su SAD ipak ušle u rat na strani Antante, te je Civilization "prigodno" zaboravljen. Kasniji kritičari su mu, pak, zamjerali didaktičnost, "suhoću" i nedostatak bilo kakve suptilnosti u nametanju svoje poruke publici.

V. također uredi

Vanjske veze uredi