Slikarije na stijenama područja Chogoni
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Chongoni rock art.jpg

Malavi

Chogoni na karti Malavija
Chogoni
Chogoni
Lokacija Chogonija u Malaviju
Registriran: 2006. (30. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iii, vi
Ugroženost: -
Referenca: UNESCO

Chogoni je 2198 m visoka planina u distriktu Dedza, središnji Malavi, koja je najslavnija po bogatstvu prahistorijskim slikarijama, zbog čega je 2006. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi.

Chogoni i okolna brda su prekrivena karakterističnom gustom šumom miombo drveća koja čine područje zaštićenog šumskog rezervata još od 1924. godine. Ipak, područje je najpoznatije po slikama na stijenama u 127 lokaliteta na području od 126,4 km², što ga čini najvećim nalazištem prahistorijskih umjetnina u Africi. Pet špilja Chentcherere su zaštićeni kao nacionalni spomenici još 1969. godine i otvorene posjetiteljima.

Starije crvene slikarije su stare do 2500 godina, i pretpostavlja se da su ih naslikala plemena Pigmeja i Tva još od kamenog doba, a novije bijele su živa tradicionalna baština naroda Chewa koji žive na ovim prostorima od metalnog doba. Slikarije su uglavnom apstraktne geometrijske figure poput radijalnih prstenova, koncentričnih krugova, paralelnih linija i sl. Zbog čega se uvelike razlikuju od ostalih prahistorijskih slikarija lovaca-skupljača Sjeverne Afrike. Pretpostavlja se kako su imale ceremonijalnu i mitološku ulogu, npr. za prizivanje kiše ili prilikom obredne žrtve.

Novije, bijele, slikarije prikazuju mitološke životinje i rijedak su primjer slikanja na stijenama u poljoprivrednom društvu kao što je ono naroda Chewa. Pretpostavlja se kako su ih slikale žene za vrijeme ženskog obreda inicijacije, dok su na najnovijima prikazane maske Nyau povezane s muškim obredom inicijacije Gule Wamkulu (ples koji je upisan na popis nematerijalne svjetske baštine u Africi). Ovi obredi su danas u opasnosti nakon širenja Nguni naroda i dolaska Evropljana u 19. vijeku, a oslikavanje stijena je potpuno prekinuto, iako se obredi odigravaju u njihovoj blizini.

PovezanoUredi

Prahistorijske slikarije u Africi: