Charles Bonaventure de Longueval

Charles Bonaventure de Longueval, grof od Bucquoya (češki: Karel Bonaventura Buquoy, španski: Carlos Buenaventura de Longueval, Conde de Bucquoy, puno ime francuski: Charles Bonaventure de Longueval comte de Bucquoy, njemački: Karl Bonaventura Graf von Buquoy) (Arras, 9. januar 1571 – Nové Zámky, 10. jul 1621) bio je vojskovođa u habsburškoj službi rodom iz današnje Francuske, koji se istakao u Osamdesetogodišnjem i Tridesetogodišnjem ratu.

Charles Bonaventure de Longueval
portert koji je naslikao Peter Paul Rubens.
portert koji je naslikao Peter Paul Rubens.
Karijera
Čin pukovnik (1597)
general (1614)
Važnije bitke *Hugenotski ratovi

Rodio se u Arrasu, koji je tada pripadao Španskoj Nizozemskoj i kao adolescent priključio tamošnjim španskim vojnim formacijama poznatim kao Fladnrijska armija. U Osamdsesetogodišnjem ratu se istakao kao zapovjednik artiljerije pod znamenitim vojskovođomn Spinolom. Po sklapanju primirja je obavljao nekoliko diplomatskih funkcija za Španiju i bio imenovan guvernerom Grofovije Hainaut.

Godine 1614. ga je rimsko-njemački car Matija imenovao zapovjednikom carske vojske. Na tom mjestu ga je zatekao ustanak u Češkoj 1618. godine, kojim je počeo Tridesetogodišnji rat. Ispočetka nije imao uspjeha protiv čeških ustanika, ali je njegova pobjeda u bitci kod Sablata 1619, godine preokrenula tok sukoba. Sudjelovao je u bitci na Biloj hori kojom je ustanak skršen, a potom zajedno sa carskom vojskom otišao u Mađarsku kako bi ugušio ustanak transilvanijskog princa Gabora Bethlena. Poginuo je prilikom pokušaja da od Bethlena preotme grad Nove Zamky u današnjoj Slovačkoj. Tom prilikom je njegov zamjenik Torquato Conti pokušao preoteti njegovo truplo od pobunjenika, ali je zarobljen i naknadno pušten.

Njegov sin Charles Albert je poslije služio kao guverner Hainauta.

LiterazuraUredi

  • Rahl, Charles. Les Belges en Bohême (Brussels, Leipzig and Ghent, 1850).