Car Ming od Hana

Car Ming od Hana, (pojednostavljeni kineski: 汉明帝tradicionalni kineski: 漢明帝pinyin: hàn míng dì; Wade-Giles: Han Ming-ti), (28-75) bio je drugi car Kine iz Istočne dinastije Han.

Bio je drugi sin cara Guangwua. Poznat je po tome što se za vrijeme njegove vladavine se po Kini počeo širiti budizam. Prema predaji je jedne noći sanjao zlatnog čovjeka ili zlatne ljude. Sljedeće jutro je svojim ministrima ispričao san, na što mu je ministar Zhong Hu objasnio da je sanjao Budu u Indiji. Car je nakon toga poslao 18-člano izaslanstvo u kome su bili Cai Yin, Qin Jing i Wang Zun sa zadatkom da pronađu budizam. Ono se sa područja današnjeg Afganistana vratilo sa likom Gautame Buddhe, Sutrom četrdeset dva poglavlja i dva važna redovnika. Sljedeće godine je car naredio da se izgradi Hram bijelog konja tri lija zapadno od prijestolnice Luoyang, a u spomen konja koji je prenio sutre. To je bio prvi budistički hram u Kini. Mingov brat Liu Ying, princ od Chua, je postao gorljivi budist.

Prema kineskim izvorima, car Ming je bio marljiv i sposoban upravitelj carstva, koji je iskazivao poštenje te ga tražio od svojih potčinjenih. Međutim, njegov karakter je kvarila prevelika sklonost kažnjavanju. Kada su njegova braća Liu Ying, princ od Chua, i Liu Yan, princ od Huaiyanga, optuženi za zavjeru protiv njega, istragu je proveo tako brutalno da je pogubljeno nekoliko desetina hiljada ljudi, iako je vrlo vjerojatno najveći broj bio nedužan. Prd kraj vladavine je tu sklonost uspio smiriti uticaj njegove supruge carice Ma.

Car Ming je također važan zato što je uspostavio uticaj Kineskog Carstva u Tarimskoj zavali nauštrb Xiongnua, a kroz osvajanja svog generala Ban Chaoa.

Vladavine cara Minga i njegovog sina cara Zhanga se često navode kao zlatno doba Istočne dinastije Han.

Izvori uredi

  • Zürcher, Erik. 1972. The Buddhist Conquest of China: The Spread and Adaptation of Buddhism in Early Medieval China. Reprint, with additions and corrections. 2 vols. Sinica Leidensia. Leiden: E.J. Brill. First edition, 1959 (see in particular p. 22).
Car Ming od Hana
Rođen/a: 28 Umro/la: 75
Kraljevske titule
Prethodi:
Car Guangwu od Hana
Car Kine
57 – 75
Slijedi:
Car Zhang od Hana