Car Zhang od Hana

Car Zhang od Hana, kin. 漢章帝, py. hàn zhāng dì, wg. Han Chang-ti, (57-88) bio je kineski car iz dinastije Han koji je vladao od 75. do 88. Bio je treći po redu car Istočne dinastije Han.

Kineski izvori ga opisuju kao vrijednog i promišljenog vladara. Za vrijeme vladavine je smanjivao poreze i brinuo o svim vrstama državnih poslova. Zhang je također smanjio troškove državne uprave te promovirao konfucijanstvo. Zbog toga su kineska država i društvo zabilježili period prosperiteta i procvata kulture. Zajedno sa ocem carem Mingom su ga kasnije generacije hvalile i njihovu vladavinu smatrale zlatnim dobom Istočnog Hana, a u kineski jezik ušla fraza Vladavina Minga i Zhanga.

Za vrijeme njegove vladavine kineske trupe pod generalom Ban Chaom su prodrle daleko na zapad nastojeći goniti pobunjene Xiongnue koji su uznemiravali trgovačke rute danas poznate kao Put svile.

Nakon cara Zhanga će Istočna dinastija Han biti pogođena stalnom borbom suprotstavljenih dvorskih frakcija i eunuha koji su se borili za vlast, zbog čega će Zhangov period biti slavljen kao "dobra vremena".

Nazivi era uredi

  • Jianchu (建初 py. jìan chū) 76-84
  • Yuanhe (元和 py. yúan hé) 84-87
  • Zhanghe (章和 py. zhāng hé) 87-88
Car Zhang od Hana
Rođen/a: 57 Umro/la: 88
Kraljevske titule
Prethodi:
Car Ming od Hana
Car Kine
75 – 88
Slijedi:
Car He od Hana