Otvori glavni meni
Disambig.svg Ukoliko ste tražili glumca čiji je nadimak Burduš, v. Jovan Janićijević Burduš.
Burduš
Režija Miodrag Popović
Producent Milen Popović
Scenario Živorad Lazić
Uloge Jovan Janićijević Burduš
Milan Srdoč
Miodrag Andrić
Dragomir Bojanić Gidra
Miroslav Bijelić
Muzika Dragan Tanić
Dragan Toković
Montaža Mihailo Ilić
Studio Avala film Beograd
Datum(i) premijere
15. jul 1970 (1970-07-15)
Trajanje 86 min.
Zemlja  Jugoslavija
Jezik srpskohrvatski
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Burduš kondukter (1972)

Burduš je jugoslovenska filmska komedija snimljena 1970. godine u režiji Miodraga Miće Popovića, a po scenariju Živorada Žike Lazića.

Film predstavlja nastavak televizijske serije „Muzikanti“, s tim što lik Lepog Caneta u seriji tumači Dragan Zarić, a u filmu Miodrag Andrić.

Jovan Janićijević se naslovnu ulogu ponoviti u kratkom filmu Burduš kondukter 1972. godine i TV-seriji Neuništivi 1989. godine.

RadnjaUredi

Tri siromašna muzikanta, vašarska zabavljača, Burduš, Rajko i Cane, zahvaljujući učestvovanju u jednoj televizijskoj seriji, postaju poznate ličnosti i bogati ljudi. Neočekivani uspeh i novac razdvojio je stare prijatelje. Basista Burduš, usamljen i izgubljen, odluči da krene na put za novim drugovima ali mu se na stanici pridruže stari prijatelji i pošto su ponovo pronašli sami sebe, vesele se u vozu na svoj, ciganski način.[1]

UlogeUredi

ZanimljivostiUredi

Scenario za film je napisao Živorad Žika Lazić, koji se pominje i u filmu u sceni kada se Dragomir Bojanić Gidra predstavlja: „Rade Lazić, sin pokojnog Žike Lazića, bog da mu dušu prosti, iz sela Lugavčina“.

IzvoriUredi

  1. Sinema siti: „Burduš“, arhiva 2010, pristup 5.7.2013

Spoljašnje vezeUredi