Bratstvo (1984)

Bratstvo (engleski: The Brotherhood) je fiktivna organizacija u Orwellovom romanu 1984 koja predstavlja pokret otpora prema režimu države Oceanije. S obzirom da je riječ o tajnoj organizaciji, o njoj u romanu ima vrlo malo podataka i nije jasno da li ona uopće postoji ili je, u stvari, proizvod režimske propagande.

Bratstvo, prema navodima režima, čine sljedbenici Emmanuela Goldsteina, jednog od vođa revolucije koji se odmetnuo od Velikog brata i postao državni neprijatelj; pripadnici Bratstva se opisuju kao eurazijski ili istazijski špijuni, saboteri i teroristi, odgovorni za sve nedaće u kojima se nalaze stanovnici Oceanije; od građana se očekuje da kao doušnici prijavljuju svake osobe za koju se sumnja da bi mogla biti član Bratstva.

Protagonist Winston Smith upoznaje O'Briena, člana Uže partije za koga pretpostavlja da bi mogao biti član Bratstva. Kada se te pretpostavke pokažu ispravnima, O'Brien mu odaje da je uistinu član Bratstva, ali objašnjava da je riječ o organizaciji koja ima izuzetno malen broj članova, s obzirom da je zbog sveprisutne i svemoćne Policije misli nužno očuvati maksimalnu tajnost i spriječiti da uhapšeni članovi izdaju svoje drugove. Među članovima kola knjiga Teorija i praksa oligarhijskog kolektivizma čiji je autor sam Goldstein, i koja detaljno objašnjava pravu prirodu i metode vladanja režima. O'Brien tvrdi kako je glavni zadatak Bratstva preživljavanje i rast, tek da će trebati "generacije" da Bratstvo ojača do te mjere da bi srušilo Partiju. Kasnije se ispostavlja da je O'Brien, u stvari, sve vrijeme bio režimski agent provokator, odnosno da fama o Bratstvu zapravo služi Policiji misli da locira, a potom eliminira neprijatelje režima.

Korištenje Bratstva od strane Policije misli ima sličnosti sa stvarnim događajima, odnosno fiktivnom antisovjetskom organizacijom MOCR koju je kao dio operacije Trest 1920-ih organizirala sovjetska tajna policija OGPU kako bi u SSSR namamila i tamo likvidirala antisovjetske emigrante.