Bombaški napadi na ruske stanove

Bombaški napadi na ruske stanove je zajednički naziv za četiri eksplozije bombi podmetnutih u stambene zgrade u ruskim gradovima Bujnaksk, Moskva i Volgodonsk koje su između 4. i 16. septembra 1999. izazvale smrt oko 300 i ranjavanje 651 osoba. Pored tih bombi u Moskvi i u obližnjem Rjazanu su pronađene i na vrijeme deaktivirane slične naprave. Ruske vlasti na čelu s premijerom Vladimirom Putinom su kao počinitelje optužile čečenske militante, te su ti incidenti, isto kao i čečenski napad na Dagestan, iskorišteni kao povod za ofenzivu ruske vojske na teritoriju Čečenske Republike Ičkerije, odnosno početak drugog čečenskog rata.

Bombaški napadi na ruske stanove
LokacijaRusija
(Bujnaksk-Moskva-Volgodonsk)
Datum4-16. septembar 1999.
Metazgrade sa stanovima za građane niskih primanja
Vrsta napadanapadi tempiranim bombama
Mrtvihskoro 300
Ranjenihpreko 1000

Službenu istragu bombaških napada je godine 2002. dovršila Federalna služba bezbjednosti (FSB) i prema njoj, kao i prema kasnijim sudskim presudama, glavni organizator napada je bio Ačimez Gočijajev koji ih je počinio po nalogu saudijskih ekstremista Ibn al-Khattaba i Abu Omara al-Saifa. Šest osoba je identificirano i osuđeno na zatvroske kazne kao Gočijajevi suučesnici.

Način vođenja istrage i razne okolnosti vezane uz cijeli slučaj su dale povoda za brojne teorije zavjere i špekulacije koje dovode u pitanje službenu verziju, pa na Zapadu i među krugovima ruske anti-putinovske opozicije nije rijetko vjerovanje kako je napade u stvari počinio FSB kako bi Putinovoj vladi dao povoda da rat koji će na kraju ojačati njen prestiž i povećati Putinovu popularnost.