Blu-ray Disc

(Preusmjereno sa stranice Blu-ray)

Blu-ray Disc (kratica: BD) je pored HD-DVDa vjerojatan nasljednik DVDa. Tehnologija i pripadajući uređaji su koncipirani za privatne korisnike. Za viša očekivanja poduzetničkih korisnika postoje varijante Professional Disc for Data (PDD) i Professional Disc for Broadcast (PDB).

Blu-ray Disc Player BDP 100 tvrtke Panasonic.
Prazni Blu-ray Discovi LM-BRM25 tvrtke Panasonic. Single Layer Discs BD-RE s 25 GB kapaciteta u zaštitnom oklopu (cartridge). Prazni Blu-ray Discovi LM-BRM50 tvrtke Panasonic. Dual Layer Discs BD-RE s 50 GB kapaciteta u zaštitnom oklopu (cartridge).
Prazni Blu-ray Discovi tvrtke Panasonic. Single Layer Disc s 25 GB kapaciteta bez zaštitnog oklopa (cartridge).


Blu-ray Disc postiji u 3 izvedbe; kao BD samo za učitavanje, kao BD-R za učitavanje i jednostruki zapis i kao BD-RE za učitavanje i višestruki zapis podataka.

Devet poduzeća okupljenih u Blu-ray Groupe, Matsushita, Pioneer, Philips, Sony, Thomson, LG Electronics, Hitachi, Sharp i Samsung su 19. veljače 2002 odredili specifikacije za Blu-ray Disc. Ovoj asocijaciji su se krajem sječnja 2004 dodatno još priključili Dell i Hewlett-Packard kao i sredinom ožujka 2005 Apple. Zahvaljujući Blu-ray forumu Blue-ray Disc ima vitkiju organizacijsku nadgradnju od DVD foruma s njihovim konkurentskim formatom HD-DVD kao nasljednikom DVDa.

Kako za Blu-ray Disc tako i za HD-DVD predviđena zaštita protiv nezakonitog umnožavanja je Advanced Access Content System (AACS) iz područja Digital Rights Managementa. Također se razmišlja o korištenju VEIL protukopirne zaštite.

Sonyjeve igračke konzole Playstation 3 će posjedovati Blu-Ray pogonike. One će osim igara moći reproducirati i filmove u ovom formatu.


Onomastika uredi

Ime je englesko i znači doslovno otprilike disk plave zrake, pri čemu se disk odnosi na medij, a plava zraka na primjenjeni plavi laser. Ortografski ispravno pisanje Blue-ray Disc je vjerojatno bilo promijenjeno da bi se pojam mogao registrirati kao robna marka.

Tehnologija uredi

Blu-ray Disc se temelji, kao i HD-DVD, na plavo-violetnom laseru s 405 nm valne dužine. Blu-ray Disc s mogućnošću višestrukog zapisa podataka zasniva se na phase-change-tehnici.

Disk promjera 12 cm obuhvaća s jednim slojem do 27 GB (25,1 GiB), a s dva sloja do 54 GB (50 GiB) podataka. Alternativni izvori spominju kao bruto kapacitet 23,3 GB (21,7 GiB). TDK je predstavio i četveroslojnu verziju Blu-ray Disca koja bi na jednoj strani trebala moći pohraniti oko 100 GB.

Nadalje bi nova phase-change tehnika trebala omogućiti dvostruku brzinu prijenosa podataka od 9,0 MB/s (72 Mb/s) umjesto nekadašnjih maksimalno specificiranih jednostavnih 4,5 MB/s (36 Mb/s). Važan dio specifikacije je zaštita protiv nezakonitog umnožavanja u obliku jednoznačnog identifikacijskog broja. Time bi Blu-ray Discovi bili osobito pogodni za televiziju visoke jasnoće HDTV, koja zahvaljujući višoj razlučivosti nudi bolju kakvoću od uobičajenih sustava poput PALa i NTSCa, ali i u skladu s tim zahtjeva veći kapacitet za pohranu podataka.

Jedna daljnja novina u odnosu na DVD je, slično kao kod HD-DVDa, smanjen razmak između lasera i podatkovnog medija kao i manja valna dužina (druga boja) laserskog snopa. Osim toga je zaštitni sloj (pogledaj: Durabis) na strani lasera s 0,1 mm u usporedbi s 0,6 mm DVDa i HD-DVDa znatno tanji. Radi manjeg razmaka između nositelja podataka i lasera kao i tanjeg zaštitnog sloja se može koristiti optimirani laser koji snop može efektivnije fokusirati. Na taj način se reduciraju greške u zapisu i raspršenje zrake. Niža valna dužina laserskog snopa dozvoljava bitno veću rezoluciju podataka u odnosu na površinu i time povećan kapacitet pohrane podataka. Tanji zaštitni sloj i na manju točku fokusiran laserski snop također omogućava u usporedbi s HD-DVDom viši kapacitet pohrane. Tvrtka Verbatim je predstavila na IFAi 2005 DVD "Blue Ray Disc Rewriteable". Ovaj medij za višestruki zapis podataka dozvoljava, prema izjavi proizvođača, kapacitet pohrane od 25 gigabajta (dakle ca. 135 minuta video zapisa u MPEG2 HD kakvoći). Osim toga tvrde da BD-RE posjeduje osobito intenzivnu zaštitu od udaraca i ogrebotina.

Interaktivni aplikacijski sloj uredi

U okviru Blu-ray Disc specifikacije je definiran interaktivni aplikacijski sloj koji bi, između ostalog, trebao zamijeniti dosadašnji DVD izbornik. Taj namjenski sloj je programiran u Blu-ray-Disc-Javi koja se temelji na programskom jeziku Java i jednoj varijanti Multimedia Home Platforme odnosno GEM specifikacije (Globally Executable MHP). On će dozvoliti integraciju interaktivnih aplikacija kao npr. interaktivnih filmova (izbor jednog od više mogućih raspleta radnje ili završetaka filma), inserata, igara, web ponuda ili dodatnih multimedijalnih informacija.

Protok podataka uredi

Naznaka "1x" odgovara protoku podataka od 36 Mb/s (ca. 4,5 MB/s) što je oko četiri puta brža od DVDa pri istoj brzini okretanja (1 x). Pogonici za korištenje u uređajima za reprodukciju filmova će funkcionirati tom brzinom pri čemu je istovremeno maksimalni protok podataka content streama uključujući sve perspektive kamere i trake zvučnog zapisa ograničen tom vrijednosću. Pogonici za računalnu namjenu (odnosno za kasnije igračke konzole) su međutim planirani do 8 x.

Varijante uredi

Ove varijante ne pripadaju u proizvode za krajnje korisnike. One su namijenjene isključivo za poduzeća i proizvode se u malim količinama.

Alternative uredi

  • HD-DVD (nekadašnji: Advanced Optical Disc)
  • Terrabyte-DVD japanskih tvrtki Hitachi und Maxwell je još u razvoju, a uz pomoć jedne druge tehnike omogućuje pohranu do jednog terabajta po disku.
  • T-VRD - Holografski DVD s 1,2 terabajta japanske tvrtke Optware je još u razvoju, a trebao bi omogućiti pohranu 1,0 do 1,2 terabajta brzinom od 1Gbit/s što znači 125 MByte/s.
  • HVD - Holographic Versatile Disc

Vanjske veze uredi