Blago Zadro (Donji Mamići-Ledinac kraj Gruda, 31.3. 1944. - Vukovar, 16.10. 1991.) bio je vojnik i branitelj Vukovara tijekom bitke za grad 1991.

Blago Zadro
Spomen-ploča Blagu Zadri
Spomen-ploča Blagu Zadri
Biografske informacije
Rođenje 31. ožujka 1944.
Donji Mamići, Bosna i Hercegovina
Smrt 16. listopada 1991.
Vukovar, Hrvatska
Državljanstvo  Hrvatska
Nadimak Šljuka
Karijera
Služba 1991.
Čin General bojnik (posthumno)
Ratovi Rat u Hrvatskoj
Važnije bitke Bitka za Vukovar
Vojska Hrvatska vojska
Rod vojske Hrvatska kopnena vojska
Zapovijedao 3. bojna 204. brigade

ŽivotopisUredi

Rođen u Bosni i Hercegovini, kao desetogodišnjak doselio se iz rodne Hercegovine zajedno s obitelji u Borovo Naselje, gdje je završio školu, zaposlio se u tvornici "Borovo" i osnovao obitelj. 1990-ih aktivno se uključio u politički život toga kraja i postao prvi dopredsjednik HDZ-a u Vukovaru te se aktivno uključuje u organiziranje obrane. Po izbijanju Bitke za Vukovar zbog svojih izuzetnih organizacijskih sposobnosti i hrabrosti preuzima zapovijedanje obranom čitavog Borova Naselja. Iako nije bio vojno školovan, kao zapovjednik 3. bojne legendarne 204. vukovarske brigade pokazao se izvrsnim organizatorom obrane Borova Naselja. Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti, koja je zbog toga i prozvana "Groblje tenkova", zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeno na desetke srpskih tenkova i oklopnih transportera. Bio je odlučan zapovjednik koji je u borbu kretao prvi, no iz jedne se nije vratio. Poginuo je 16. listopada 1991. godine blizu Trpinjske ceste, pokošen rafalom iz puškostrojnice dok je junački vodio svoje suborce u akciju.

Od trojice sinova dvojica najstarijih također su se uključili u obranu, najstariji Robert (1969.) kasnije je poginuo u borbama kod Kupresa, upavši sa suborcima u tenkovsku zamku. Kasnije je kod Kupresa podignut spomenik "petorici Vukovaraca".

Blago Zadro pokopan je na vukovarskom Novom groblju 16.10. 1998. nakon što su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani u ljeto '98. Njegov sin Robert godinu dana poslije, identificiran je iz zajedničke grobnice u Zagrebu nakon što je godinama njegova sudbina bila nepoznata. Otac i sin Zadro počivaju na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Aleji hrvatskih branitelja.

NaslijeđeUredi

Ime Blage Zadre nosi Zapovjedno stožerna škola 'Blago Zadro' te Osnovna škola 'Blago Zadro' u Borovom naselju.

Po njemu je imenovana i jedna ulica u Grudama, Splitu i Zagrebu.

DužnostiUredi

  • 1991. - Predsjednik MZ "Bratstvo i jedinstvo"
  • 1991. - Zapovjednik obrane Borovog Naselja
  • 1991. - Zapovjednik 3. bojne 204. brigade HV za Borovo Naselje i Trpinjsku cestu

ČinoviUredi

Vanjske povezniceUredi