Bitka kod Helesponta

Bitka kod Helesponta je pomorska bitka koja se u julu 324. odigrala između rimske (zapadne) flote cara Konstantina na jednoj, te rimske (istočne) flote cara Licinija na drugoj strani. Konstantin je nedugo prije bitke potukao Licinijevu vojsku kod Hadrijanopolja u Trakiji, ali se Licinije povukao u utvrđeni Bizantij, a Konstatin nije mogao sa svojom vojskom prijeći u Licinijeve azijske provincije zbog toga što je Helespont kontrolirala Liciniju vjerna flota pod admiralom Abantom (Amandom). Konstantinov sin Krisp je sastavio vlastitu flotu koja je bila brojčano inferiornija Abantovoj i s njom je napao Abanta kod Helesponta. Ispostavilo se da je brojčana inferiornost Krispu donijela prednost, jer su njegovi brodovi mogli lakše manevrirati u uskim vodama Helesponta, te je Abantu nanio teške gubitke prije nego što je borbe prekinula noć. Sljedeći je dan, pak, Krispu prednost snažni vjetar koja je potopio, nasukao ili oštetio veliki brod Abantovih brodova; Krispovi brodovi su zbog svog položaja bili zaštićeni te su nakon što je oluja prestala dokrajčili Abantovu flotu; sam se Abant spasio plivanjem na obalu. Uništenje Abantove flote je stvorilo mogućnost Konstantinu da prijeđe u Malu Aziju te je Licinije, svjestan toga, napustio Bizantij kako bi tamo pokušao organizirati otpor. Nakon nekoliko mjeseci je došlo do bitke kod Hrizopolisa u kojoj je Licinije potpuno poražen, a Konstantin postao jedini rimski car.

Bitka kod Helesponta
Segment ratova Konstantina i Licinija

Detalj tapiserije koji prikazuje bitku, autor: Pietro da Cortona (1635)
Datum jul 324
Lokacija Helespont (Dardaneli)
Ishod Konstantinova pobjeda
Sukobljene strane
Konstantinova flota Licininijeva flota
Komandanti i vođe
Krisp Abant
Snage
200 brodova 350 brodova
Žrtve i gubici
nepoznati ogromni (346 brodova)

Literatura uredi

  • Grant, Michael (1985), The Roman Emperors: A biographical Guide to the Rulers of Imperial Rome 31 BC-AD 476, London. ISBN 0-297-78555-9
  • Lieu, S.N.C and Montserrat, D. (Ed.s) (1996), From Constantine to Julian, London. ISBN 0-415-09336-8
  • Odahl, C.M., (2004) Constantine and the Christian Empire, Routledge 2004. ISBN 0-415-17485-6
  • Pears, Edwin. "The Campaign against Paganism A.D. 324." The English Historical Review, Vol. 24, No. 93 (January 1909) : 1-17.