Bitka kod Enofite

Bitka kod Enofite se odigrala između Atene i beotijskih gradova-država godine 457. pne. za vrijeme prvog peloponeskog rata.

Bitka kod Enofite
Segment Prvi peloponeski rat
Datum 457. pne.
Lokacija Enofita
Ishod atenska pobjeda
Sukobljene strane
Atena Beotijski gradovi-države
Komandanti i vođe
Mironid nepoznato
Snage
nepoznato nepoznato
Žrtve i gubici
nepoznato nepoznato

Kada je višegodišnje suparništvo Atene i Sparte za dominacijom nad Antička Grčka|Antičkom Grčkom eskaliralo u otvoreni oružani sukob, prvi veliki međusobni okršaj se zbio godine 457. pne. u bitci kod Tanagre u Beotiji. Spartanci su iz njega izašli kao pobjednici, ali su imali velike gubitke i jedino što su mogli učiniti bilo je povlačenje na Peloponez.

Atenjani pod vodstvom Mironida su se, pak, brzo oporavili i odmah započeli pohod protiv pretežno pro-spartanskih gradova u Beotiji. Kod Enofite je došlo do sukoba s beotijskim snagama, a u njemu su Atenjani izašli kao pobjednici. Nakon toga su porušili zidove Tanagre te opustošili Lokridu i Fokidom. Svi beotijski gradovi, s izuzetkom Tebe, su bili prisiljeni prihvatiti atensku hegemoniju, a Atena je, ne morajući više brinuti o opasnostima s kopna, iskoristila priliku da iste godine porazi otok Egina|Eginu i dovrši izgradnju Dugih zidova.

Atenska dominacija nad Beotijom je potrajala od 447. pne., kada je Atena poražena u bitci kod Koroneje.