Lokrida (grčki, suvremeni: Λοκρίδα Lokrida, drevni: Λοκρίς Lokris) je bila oblast drevne Grčke, postojbina Lokriđana, koja se sastojala od dvije oblasti. Opuntijska Lokrida ili Istočna Lokrida je bila na obali Egejskog mora te se prostirala od Termopila do Larimne, nasuprot Eubeji, dok je Ozolijska Lokrida ili Zapadna Lokrida bila na sjevernoj obali Korint6sko zaljeva između Naupakta i Krise, u unutrašnjosti sve do doline Amfise.

Lokrida se ne smije miješati s Epizefirijskom Lokridom, kolonijom koju su Lokriđani osnovali na Kalabriji.

Drevna Lokrida uredi

Teritorija Lokriđana je bila podijeljena na Doridu i Fokidu, vjerojatno zbog ranije najezde koja je uništila jedinstvenu lokridsku državu. To, kao i općenita neplodnost područja, je uzrokovala da Lokriđani tradicionalno budu pod dominacijom svojih susjeda, bez nekog važnog uticaja na grčku historiju. Opuntijska Lokrida je nazvana po svom najvećem gradu, Opuntom. Najvažniji gradovi Ozolijske Lokride su bili Amfisa i Naupakt sa svojom lukom.[1] U 7. vijeku pne., Lokriđani su osnovali današnji grad Locri u južnoj Italiji, nazvavši ga po domovini, ali se danas ne zna da li su bili iz Opuntijske ili Ozolijske Lokrida.

Suvremena Lokrida uredi

Suvremena Opuntijska Lokrida se nalazi u jugoistočnom dijelu prefekture Ftiotis. Suvremeno sjedište je Atalanti. Suvremena Ozolijska Lokrida se danas zove Nafpaktia, i predstavlja južni dio prefekture Fokida.

Eksterni linkovi uredi