Being Julia

(Preusmjereno sa Biti Julia)
Being Julia
Režija István Szabó
Producent Robert Lantos
Scenario W. Somerset Maugham (roman)
Ronald Harwood
Uloge Annette Bening
Shaun Evans
Jeremy Irons
Muzika Mychael Danna
Distribucija Sony Pictures Classics
Datum(i) premijere 2004.
Trajanje 104 min.
Zemlja  Kanada
 Sjedinjene Američke Države
 Mađarska
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
Budžet $18,000,000
Web stranica http://www.beingjuliamovie.com/
Being Julia na Internet Movie Database

Biti Julia (eng. Being Julia) je kanadsko - američko - mađarsko - britanska drama iz 2004. godine. Film koji je režirao István Szabó, je inspiriran romanom Kazalište (eng. Theatre) kojeg je napisao W. Somerset Maugham.

RadnjaUredi

Radnja je smještena u londonski svijet kazališta, kasnih 1930-ih. Vodeća diva tadašnje kazališne scene, Julia Lamberts, postaje umorna od tereta kojeg njen uspjeh i slava nose. Ona se zaljubljuje u mladog amerikanca Toma Fennela, s kojim, nedugo potom, započinje strastvenu vezu. No, nakon što Julia shvati kako je Tom koristi samo da bi se popeo koju stepenicu više na društvenoj ljestvici i otkrije da je njegova prava ljubav starleta po imenu Avis Crichton, ona počinje smišljati plan o prekrasnoj osveti.

Glavne ulogeUredi

Uspjeh na kino blagajnama i prihvat kritičaraUredi

Film je nakon prvog tjedna prikazivanja, u svega 9 kino dvorana, zaradio 122,214 dolara. Sveukupno film je, nakon prikazivanja u 318 kino dvorana, zaradio 14,339,171 dolar. Također, treba napomenuti kako je film na Rotten Tomatoesu, websiteu koji primjenjuje višestruke kritičke preglede, zaradio odobravajući rang od 76% (od 119 kritičkih pregleda dobio je 91 pozitivnu ocjenu).

Nagrade i nominacijeUredi

Za svoju izvedbu u filmu, Annette Bening je osvojila nagradu Golden Globe u kategoriji "najbolja izvedba glumice u igranom filmu-mjuzikl ili komedija", te je bila nominirana za Nagradu Screen Actors Guild i Oscara. Međutim, obje nagrade za koje je bila nominirana su pripale glumici Hilary Swank.

Vanjske vezeUredi