Bitkoin (engl. bitcoin) je digitalna i globalna valuta. Stvorena je 2009. godine od strane lica ili grupe ljudi pod pseudonimom Satoši Nakamoto[1][2].

Bitkoin
Bitcoin
logo bitkoina
Opšti podaci
Država međunarodna upotreba
Deo valute .00000001 satoši
Simbol BTC, XBT, ฿
Centralna banka nema

Karakteristike bitkoina uredi

Bitkoini se stvaraju tokom vremena od strane korisnika bitkoin mreže, umesto od strane centralne banke kao u slučaju standardnih valuta. To znači da je bitkoin "trustless" i korisnici ne moraju da veruju u bilo kakav veći autoritet, čak ni međusobno, kako bi njihov novac bio siguran. Bitkoin nazivaju "kripto-valuta", jer je sistem zaštićen matematikom (kriptografijom) umesto od strane centralnog organa. Decentralizacija takođe znači da različite osobine bitkoina, na primer njegova vrednost u odnosu na druge valute, broj bitkoina u opticaju, stopa inflacije, i naknade za transakcije ne mogu biti izmanipulisani od strane bilo koje pojedinačne osobe ili grupe. To takođe znači da i ne postoji organizacija koja "štiti" korisnike bitkoina i njegovi korisnici sami odgovaraju za svoje gubitke.[3][4]

Proširenja u dizajnu Bitkoina omogućava anonimno plaćanje na internetu.

Usvajanje bitkoina i njegovo korišćenje nastavlja da raste svake godine. Prihvatili su ga ne samo za potrošači, već i mnoge kompanije koje žele da iskoriste prednosti bitkoina.

Spoljašnje veze uredi

Reference uredi

  1. Značajke kupnje bitcoina
  2. Bitcoin: tržišna kapitalizacija, volumen
  3. „www.rtv.co.rs, RT Vojvodine: EU upozorava na rizik od bitkoina”. Arhivirano iz originala na datum 2014-03-03. Pristupljeno 2014-02-26. 
  4. Korak po korak upute za rad s Bitcoins