Bijele i Samarske stijene

Bijele i Samarske stijene su jedinstven geomorfološki fenomen krša u okrilju šume na centralnom dijelu planine Velika Kapela, Hrvatska. Preovladavaju oštri i okomiti oblici, katkad po 50 i više metara u visinu. Stjenoviti su vrhovi međusobno odvojeni bezbrojnim rasjedima, žljebovima, pukotinama i provalijama. Zbog takvog reljefa Bijele i Samarske stijene izrazito su nepristupačno i teško prohodno područje.[2] Najviši vrh Bijelih stijena je na visini od 1.335 metara, a do njega se može stići pomoću ferate, odnosno klinova i sajli. Najviši vrh Samarskih stijena nešto je niži i iznosi 1302 metra. [3]

Bijele i Samarske stijene
Bijele stijene
LokacijaKarlovačka županija i Primorsko-goranska županija Hrvatska
Najbliži gradOgulin,
Površina11,16 km² (4 mi² )
Osnivanje1985.[1]

Postoji nekoliko upečatljivih mjesta:

  • kameni Prsti su niz od pet prirodnih kamenih skulptura u vršnoj stijeni, uzdignutih poput ruke prema nebu.
  • dolac s "kapelicom", sa svih strana amfiteatralno zatvoren okomitim stijenama visokim 50 metara, u koji se ulazi kroz uzak prolaz ispod stijene zvane Slonova brada. Od ulaza u dolac s Kapelicom nastavlja se Vihoraški put, jedan od najtežih planinarskih putova u Hrvatskoj jer vodi kroz bespuće po izrazito divljem terenu. Put je dijelom osiguran čeličnom užadi i klinovima, a obilazak se preporučuje samo iskusnim planinarima.

Osim vrhova koji su goli i stjenoviti, ostalo područje u Bijelim i Samarskim stijenama, a i nedaleko izvan njega, prekrivaju nepregledne šume, koje su svojim tamnim tonovima slikovit kontrast bijelim krečnjačkim stijenama stijenama. Kako bi se jedinstveno planinsko područje što bolje trajno zaštitilo, Bijele i Samarske stijene proglašene su strogim rezervatom prirode.[4] Na području strogih rezervata zabranjuje se bilo kakav oblik privredne djelatnosti ili bilo koje druge vrste aktivnosti koja može narušiti prirodni razvoj područja.

Reference uredi

  1. „Bijele i Samsrske stijene”. Svjetska baza podataka zaštićenih područja - WDPA - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 2. 2021. (en)
  2. Bijele i Samarske stijene - croatia.hr
  3. Bijele i Samarske stijene: Nevjerojatni dio Gorskog kotara u kojem se smije samo šetati i uživati u prirodi - punkufer.dnevnik.hr - Pristupljeno 20.12.2021
  4. „Zaštićena područja u Hrvatskoj”. Svjetska baza podataka zaštićenih područja - WDPA - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 2. 2021. (en)