Koordinate: 51° 30' 03" SG Š, 0° 7' 28" ZGD

Big Ben (engl. Clock Tower, Palace of Westminster; Big Ben) je najveća sahat kula na svetu sa zvonikom. Nalazi se u Londonu. Smešten je na severoistočnom kraju Westminsterske palače. Ime „Big Ben“ je naziv zvonika koji se nalazi unutar ove kule.

Big Ben
Brojčanik Velikog vestminsterskog sata. Satna kazaljka duga je 2,7 m, a minutna 4,3 m.

Ova sahat kula je podignuta kao deo nove Vestminsterske palate, jer je stara izgorela u požaru u noći 22. oktobra 1834. godine. Građevinu je dizajnirao arhitekta Augustus Pugin. Big Ben je igrađen u neogotičkom stilu a njegova visina je 96,3 metara. Prvih 61 metar kule je izgrađen od opeke obložene kamenom.

Naziv

uredi

Naziv Big Ben se univerzalno odnosi na kulu. Međutim, Big Ben je ime zvona. Ovo zvono broji časove i teži tačno 13 tona. Smatra se da je naziv dobilo u čast Bendžamina Hola, koji je bio zadužen za izgradnju, ili u čast boksera Ben Kanta, veoma popularnog 1858, godine kada je zvono liveno. Zvono je u početku nosilo naziv Veliko Zvono.

Satovi

uredi

Kula ima satove na sve četiri strane i kao takva, bila je najveća na svetu sve do igradnje Alen-Bredlijeve sahat kule u Milvokiju, Viskonsin.

Na bazi svakog od satova pozlaćenim slovima na latinskom jeziku piše: DOMINE SALVAM FAC REGINAM NOSTRAM VICTORIAM PRIMAM, što u prevodu znači: „Bože, čuvaj našu kraljicu Viktoriju“.

Sat i brojke dizajnirao je Avgustus Pugil. Lica sata postavljena su u železni okvir 7 metra u prečniku, podržavan sa 312 komada opal stakla. Kazaljka koja pokazuje časove dugačka je 2,7 metra, a kazaljka koja pokazuje minute 4,3 metra.

Mehanizam

uredi

Mehanizam satova je bio završen 1854. godine, ali sama kula je bila gotova tek četiri godine kasnije 1858. godine. Satovi su ušli u upotrebu 7. septembra 1859. godine.

Tokom Drugog svetskog rata nemački bombarderi gađali su Westminstersku palaču,time su i oštetili dva sata i pojedine delove krova kule.

Vanjske veze

uredi