Bangkoška zavjera

Bangkoška zavjera ili Dap Chhuonova zavjera je naziv za navodnu međunarodnu zavjeru velikih razmjera iz 1959. godine, koja je za cilj imala svrgavanje kambodžanskog princa Norodoma Sihanouka. Prema postojećim verzijama priče, zavjeru su zajednički organizirali regionalni guverner Dap Chhuon, desničari Sam Sary i Sơn Ngọc Thành te vlade Tajlanda i Južnog Vijetnama, uz možebitnu upletenost američkih obavještajnih službi (CIA).[1]

Princ Norodom Sihanouk, glavna meta i glavni izvor svih informacija vezanih uz navodnu zavjeru, fotografiran 1959. godine.

Informacije o navodnoj zavjeri su vrlo šture i većina poznatih činjenica potječe, zapravo, od samoga Sihanouka tako da je njihov historijski kredibilitet izrazito upitan. I dok nema sumnje kako je Sihanouk u jednom trenutku postao persona non grata u određenim krugovima, što i nije bilo neobično u kontekstu političkog kaosa koji je tada vladao u zemlji, te kako su postojali planovi za njegovo svrgavanje, ostaje upitno do koje je mjere istino postojanje zavjere ovakvih razmjera.

Prema izvještaju što ga je dao sam Sihanouk, državni udar trebala je izvesti Thànhova paravojna jedinica Khmer Serei, dok je regionalni guverner Chhuon trebao podići bunu na sjeveroistoku. U veljači 1959., visoki američki časnici Harry Felt, Lawton Collins i Edward Lansdale posjetili su Chhuona u Siem Reapu.[2] Sihanoukove obavještajne službe otkrile su navodni plan tako da je vojska 21. veljače 1959. godine poslana da uhapsi Chhuona.[3] Ovaj je uspio pobjeći, ali došlo je do hapšenja Victora Matsuija, američkog državljanina koji je bio navodni CIA-jin radio operater; Chhoun je kasnije uhapšen i odveden na ispitivanje, nakon kojega je umro "od posljedica ozljeda", mada su prave okolnosti njegove smrti dosta nejasne. Sihnaouk će kasnije tvrditi kako je Chhuonovu smrt naredio osobno Lon Nol, želeći tako zataškati svoju upletenost u zavjeru.[2] Sihanouk je naredio da se fotografije Chhuonova leša javno izlože u centru Phnom Penha.

Ostali glavni pučisti dočekali su slične sudbine. Sam Sary je netragom nestao 1962. godine i o njegovoj se sudbini ne zna ništa; Chhuonov brat, Slat Peou, koji je bio dio Sihanoukove delegacije pri Ujedinjenim nacijama, optužen je za izdaju i strijeljan; jedino je Sơn Ngọc Thành uspio pobjeći te je kasnije sudjelovao u vlasti nakon Lon Nolovog puča 1970. godine.

Sihanouk, koji je bio filmski režiser-amater, iskoristio je ovu priču u svom filmu Shadow over Angkor,[4] tvrdeći kako su Sjedinjene Države preko ove zavjere željele destabilizirati njegov režim zbog približavanja NR Kini.

Reference uredi

  1. Prados, J. Lost crusader: the secret wars of CIA director William Colby, Oxford University Press, 2003, str.67
  2. 2,0 2,1 Norodom Sihanouk, My War with the CIA, Pelican, str.108
  3. Prados, str.68
  4. Sihanouk, str.111