Bathing Beauty

(Preusmjereno sa stranice Bal na vodi (1944))

Bathing Beauty (sh. Kupajuća ljepotica) je američki filmski mjuzikl snimljen 1944. godine u režiji Georgea Sidneya, poznat kao jedno od komercijalno najuspješnijih i najpopularnijih hollywoodskih ostvarenja svog vremena, ali i po tome što je od plivačice Esther Williams učinio veliku zvijezdu.

Bathing Beauty
RežijaGeorge Sidney
ProducentJack Cummings
ScenarioJoseph Schrank
sinopsis: Kenneth Earl
M.M. Musselman
Curtis Kenyon
UlogeRed Skelton
Esther Williams
Basil Rathbone
Bill Goodwin
MuzikaHerbert Stothart
Alberto Colombo
FotografijaHarry Stradling Sr.
MontažaBlanche Sewell
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
7. 1944 (1944-07)
Trajanje101 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2,361.000 $[1]
Bruto prihod6,892.000 $[1]

Nominalni protagonist je Steve Elliott tekstopisac (čiji lik tumači popularni komičar Red Skelton) koji priprema oženiti za svoju dugogodišnju djevojku Caroline Brooks (čiji lik tumači Williams), a koja radi kao nastavnica plivanja u ženskom koledžu, te kako su oboje zbog braka spremni prekinuti svoje dotadašnje karijere. Radnja prikazuje kako njegov producent (koga tumači Basil Rathbone), koji ga nastoji zadržati u svojoj izdavačkoj kući, podmuklim trikom izazove raskid dvoje zaručnika, ali kako Steve, odlučan u tome da ponovno osvoji Caroline, koristi proceduralnu rupu kako bi se upisao na njen koledž, a što izaziva niz komičnih pustolovina.

Bathing Beauty je postao poznat prije svega zbog spektakularnih plesnih i muzičkih točaka koje su se odvijale u bazenima, i koje su velikim dijelom modelirane na nešto ranijim klasičnim mjuziklima Busbyja Berkeleya. Williams je, pak, u njima demonstrirla kako plesačko, tako i plivačko umijeće, a dodatnu atrakciju je predstavljalo i to što je film napravljen u boji. U njemu su se također pojavili i neki od tada najpopularnijih američkih bendova i muzičara koji su tumačili sami sebe, te su korišteni i neki od tada najvećih hitova. Bathing Beauty je doživio izuzetan komercijalni uspjeh, a Williams je slične uloge ponovila u još nekoliko sličnih, također uspješnih mjuzikala tokom sljedećih nekoliko godina. Scene iz filma su kasnije postale predmetom brojnih referenci i parodija, među kojima se ističe točka Miss Piggy u lutkarskoj TV-seriji Muppet Show te Brooksova filmska parodija History of the World Part I.

Bathing Beauty je sredinom 1950-ih prikazan u tadašnjoj Jugoslaviji pod naslovom Bal na vodi te je, kao i drugdje, stekao izuzetnu popularnost i ostavio snažan dojam na publiku. Njemu je, između ostalih, homage godine 1986. dao i srpski režiser Jovan Aćin u svom filmu Bal na vodi gdje je glavna protagonistica dobila ime Ester, a sam film simbolizira slobodu i blagostanje Zapada koje su tada bile uskraćeni žiteljima tadašnje države.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .

Vanjske veze uredi