Avarik (latinski: Avaricum) je sredinom 1. vijeka pne. bio oppidum (utvrđeno naselje), odnosno sjedište galskog plemena Bituriga u centralnoj Galiji, smješteno na lokaciji današnjeg Bourgesa i poznato po velikoj opsadi koju je Julije Cezar poduzeo pred kraj galskih ratova. Avarik je bio smješten između rijeke na jednoj strani i močvare na drugoj strani, te se kao takav činio idealnim za obranu, s obzirom da se preostali uski pristup mogao lako zapriječiti.

Opsada Avarika
Segment galskih ratova
Datum 52. pne.
Lokacija Galija
Ishod rimska pobjeda
Sukobljene strane
Rimska Republika Bituriges,
Arverni
Komandanti i vođe
Julije Cezar Vercingetoriks

Opsada uredi

Biturigi su se, kao i mnoga druga plemena centralne Galije, krajem 53. pne. priključila velikom Vercingetoriksovom ustanku protiv rimske vlasti. Nakon tri uzastopna poraza u frontalnim okršajima s Cezarovom vojskom, Vercingetoriks je odlučio izbjegavati uređene bitke i Rimljane umjesto toga poraziti iscrpivši njihovu logistiku strategijom spaljene zemlje. Svi gradovi u neposrednom dometu Cezarovih snaga su bili napušteni, a svi usjevi spaljeni. Građani Avarika su, pak, uvjerili Avarika da je njihov grad neosvojiv, te se u njemu sklonio veliki broj izbjeglica zajedno sa zalihama hrane.

Cezar, koga je Vercingetoriksova situacija dovela u tešku situaciju, odlučio je napasti i osvojiti Avarik upravo zato da bi riješio svoje logističke probleme. Iako je Vercingetoriks svoju vojsku doveo na oko 15 milja od grada, te iako je Cezar vojnicima umjesto kruha morao servirati meso, opsada se nastavila. Pokušaj Vercingetoriksa da intervenira je zaustavljen noćnim prepadom na njegov logor. Nakon dvadeset pet dana Cezar je uspio primaći svoje opsadne mašine do gradskih zidina, i preko njih zauzeti grad. Od 40.000 galskih vojnika i civila, samo je 800 uspjelo pobjeći, a svi ostali su ubijeni.

Izvor uredi

  • Julius Caesar, Commentarii de bello Gallico vii