Atari Falcon je bio posljednji kompjuter koji je izdala kompanija Atari. Njegova proizvodnja je započela u drugoj polovici 1992. godine, a završila je godinu dana kasnije.

Atari Falcon

Kompjuter Atari Falcon je proizveden oko procesora Motorola 68030 na 16 Mhz koji ga je trebao učiniti jačim od kompjutera Amiga 1200 koji mu je bio glavna konkurencija sa svojim procesorom Motorola 68020. Na žalost kompanijina odluka da se zadrži puna kompaktibilnost s kompjuterima Atari ST rezultira sakaćem sposobnosti tog procesora tako da kompjuter na kraju postaje sporiji od konkurencije.

Posebna specifičnost Atari Falcona je bio dodatni procesor imena Motorola 56000 koji je imao zadatak stvaranje digitalnog signala. Maksimalna proširivost memorije je bila 14 megabajta, a najveća rezolucija slike koju je kompjuter mogao pokazati je bila 640 x 480 u 256 boja.

U drugoj polovici 1993. godine kompanija Atari donosi odluku o odustajanju od proizvodnje ovog kompjutera kako bi sve svoje resurse iskoristila za proizvodnju igraće konzole Atari Jaguar.