Arthur H. Soden (1845? - 15.8. 1925.) bio je američki poduzetnik i sportski funkcionar, najpoznatiji po tome što je bio predsjednik i vlasnik bejzbol kluba Boston Beaneaters , a kratkotrajno i predsjednik National Leaguea.

Soden je najpoznatiji po tome što je 1880. godine, nastojeći spriječiti tada uobičajenu krađu igrača od strane bogatijih klubova, ishodio da Liga uvede uveo tzv. rezervnu klauzulu u ugovore s igračima, odnosno omogućiti da svaki klub za sljedeću sezonu rezervira do 5 igrača. Godine 1883. taj broj je podignut na 11, što je omogućilo bolju pregovaračku poziciju klubova u odnosu na igrače, ali i spor koji je završio formiranjem kratkotrajne Players League.

Soden je 1882. nakratko postao predsjednik NL, zamijenivši iznenada umrlog William Hulberta. Iste je godine saznao da novoosnovana suparnička liga American Association planira za sljedeću sezonu u svoje redove primiti dva nova kluba iz New Yorka i Philadelphije, velikih gradova s lukrativnim tržištem koji od 1876. nisu imali svoje predstavnike u NL. Soden je požurio u Philadelphiji i New Yorku potaći formiranje novih klubova koji bi se natjecali u NL. Zbog toga su iz lige izbačeni Troy Trojans i Worcester Ruby Legs, klubovi iz malih gradova.

Soden je igrao i važnu ulogu u sukobu NL i Players League, koji je 1890. završio ne samo pobjedom NL, nego i osobnom pobjedom Sodena koji je osim Bostona stekao vlasništvo nad financijski oslabljenim New York Giantsima.

Sodenov stil upravljanja klubom i nipodaštavački odnos prema igračima se često navodi kao razlog zbog kojeg je upravo Boston najteže stradao kada se početkom 20. vijeka etablirala American League kao suparnica NL i počela masovno prihvaćati igrače iz NL-ovih klubova.

Literatura uredi

  • Nemec, David (1997), The Great Encyclopedia of 19th-Century Major League Baseball, Penguin.
Prethodi:
William Hulbert
Predsjednik National Leaguea
1882
Slijedi:
Abraham Mills