Armijska ratna komanda ARK D0 u Konjicu

Armijska ratna komanda ARK/D-0 u Konjicu je izgrađen sa namjerom da bude glavno komandno mjesto bivše Jugoslavenske narodne armije u slučaju atomskog rata. Izgradnja objekta trajala je 26 godina (1953-1979). Objekat je proglašen za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. [1]

Armijska ratna komanda ARK/D-0 u Konjicu

Istorija uredi

Nalazi se u planini Zlatar, nekoliko kilometara od Konjica, uzvodno uz desnu obalu Neretve. Ovaj impozatni prostor, betonske masovne konstrukcije, leži na oko 6.500 metara kvadratnih prostora i oko 300 metara dubine ispod površine zemlje. Ovaj objekat, koji podsjeća na lavirint, sa više od stotinu prostorija i potpuno sačuvanim inventarom (sastoji se od brojnih rezidencijalnih prostora, sala za konferencije, kancelarija i "predsjedničkog bloka"), bio je predviđen da obezbijedi nesmetan život 350 ljudi tokom šest mjeseci. Do 90-ih godina izgradnja (u koju je investirano 4,6 milijardi američkih dolara) i postojanje ovog bunkera bila je najstrože čuvana vojna tajna. Bio je među tri najveće ratne investicije u socijalističkoj Jugoslaviji, zajedno sa aerodromom Željava kod Bihaća i ratnom lukom Lora kod Splita.

Opis uredi

Sastoji se tri dijela. Spoljni dio čine tri kamuflažne zgrade. Tuneli povezuju spoljašnji i štićeni dio i imaju funkciju da amortizuju nuklearni udar. Štićeni dio objekta je u obliku potkovice. Ukupna površina objekta je 6.854 m2.

Štićeni dio podijeljen je na 12 blokova, gdje je ukupno ugrađen 21 sistem koji svi skupa čine režim rada i tehničkog održavanja objekta. Svi ovi sistemi su i danas u funkciji. U njemu se nalaze sistemi za zaštitu, protivpožarni sistem, sistem za zaštitu od nuklearnog udara, dvije vrste klime, više od 100 spavaonica sa udobnim ležajevima, dvije velike konferencijske sale, pet operativnih centara s direktnim telefonskim vezama s predsjedništvima saveznih republika i kablovskom televizijom, dvije kuhinje, pet velikih toaleta, kripto centar, bolnica sa operacionom salom, dva spremnika sa 50 tona nafte, bazen sa 170 kubika vode, tekuća voda i tehnička iz prirodnog bunara koji se nalazi u planini. Svaki sistem ima alternativu u slučaju da prvi zakaže. Iz objekta postoji prinudni izlaz koji nije ucrtan na mapi. Poznat je i kao Titov bunker. Nema potvrde da je Tito ikada bio u njemu.

Titov bunker danas je mjesto susreta umjetnika iz regije, Evrope i svijeta. Otvoren je za posjetioce. Temperatura u bunkeru i danas je između 21 i 23 stepena , a vlažnost zraka od 60 do 70 posto. [2]

Reference uredi

  1. „ARK D-0 Konjic”. Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 9. 2016. 
  2. „Zvanična stranica općine Konjic”. Arhivirano iz originala na datum 2016-06-08. Pristupljeno 2016-04-13. 

Vanjske veze uredi

Titov bunker Arhivirano 2016-05-30 na Wayback Machine-u