Flavije Arijan Ksenofont (grč. Ἀρριανός, oko 86.-146.) iz Nikomedije je bio rimski povjesničar, vojni zapovjednik i filozof grčkog podrijetla[1].

Njegova djela uključuju Anabazu, koji se smatra značajnim radom o životu Aleksandra Makedonskog, Indijsku povijest, koja opisuje Nearhova putovanja u Indiji tokom Aleksandrovih osvajanja, te brojna druga manja djela, među kojima je zanimljiv Putopis sa Crnog mora.

Arijana ne treba miješati sa atenskim vojskovođom i povjesničarom Ksenofontom koji je živio u 4. stoljeću pne. i čije se djelo također naziva „Anabasis“. Arijana se smatra jednim od najboljih autora o Aleksandrovim pohodima, te jednim od najznačajnijih povjesničara koji su svoja djela pisali iz vojne perspektive.

Izvori uredi

  1. „Arijan iz Nikomedije (Livius.org, Jona Lendering)”. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-09. Pristupljeno 2010-12-03. 

Literatura uredi

 
Alexandri anabasis, 1575
  • Arijan: „Aleksandrovi pohodi“, preveo: Aubrey de Sélincourt, izdavač: Penguin Classics, 1958.
  • A. A. Phillips i M. M. Willcock: „Ksenofont i Arijan u lovu sa lovačkim psima“ (Xenophon & Arrian On Hunting with Hounds), Cynegeticus, izdavač: Oxford, Aris & Phillips, 1999.
  • P. A. Stadter: „Arijan iz Nikomedije“ (Arrian of Nicomedia), izdavač: Chapel Hill, 1980.
  • R. Syme: „Arijanova karijera“ (The Career of Arrian), izdavač: Harvard Studies in Classical Philology, 1982., 86. svezak, str. 171.-211.
  • E. L. Wheeler: „Flavije Arijan - politička i vojna biografija“ (Flavius Arrianus: a political and military biography), izdavač: Duke University, 1977.

Vanjske veze uredi