Alfie (film, 1966)

Alfie je britanski igrani film snimljen 1966. godine u režiji Lewisa Gilberta, koji se često navodi kao jedno od najpopularnijih i najuticajnijih filmskih ostvarenja svog vremena.

Alfie
originalni poster
RežijaLewis Gilbert
ProducentLewis Gilbert
ScenarioBill Naughton
PredložakAlfie; autor:
Bill Naughton
UlogeMichael Caine
Shelley Winters
Millicent Martin
Vivien Merchant
Jane Asher
Julia Foster
MuzikaSonny Rollins
FotografijaOtto Heller
MontažaThelma Connell
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
24. 3. 1966 (1966-03-24) (UK)
Trajanje113 min.[1]
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet800.000 $[2]
Bruto prihod18,871.300 $[3]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Alfie Darling (1975)

Po žanru je mješavina drame i seks komedije. Protagonist, čiji lik tumači Michael Caine, je šarmantni, ali amoralni cockney vozač koji svoje zavodničke vještine koristi kako bi bezdušno iskorištavao žene, kako u seksualnom, tako i u svakom drugom pogledu. Radnja, koju sam protagonist komentira obraćajući se publici, prikazuje kako njegovi postupci na kraju dovedu do tragičnih posljedica.

Iako je teatarska predstava bila veliki hit, neki, za tadašnje standarde "pikantni" detalji sadržaja, kao što je u Britaniji tada još uvijek ilegalan abortus, su se smatrali previše kontroverznima za mnoge tada popularne glumce koji su odbili ponudu da nastupe u filmskoj verziji. To je uključivalo i Terencea Stampa, tumača originalne teatarske uloge, koji ju je umjesto toga proslijedio svog prijatelju Caineu. Film je, iako u njemu nema nikakvog eksplicitnog seksa niti golotinje, je od cenzorskog odbora BBFC dobio oznaku "X". To, međutim, nije spriječilo Alfie da dobije brojne pohvale od strane kritičara, ali i stekne izuzetnu gledanost, koja se tumačilo kako dopadljivim soundtrackom (koji uključuje pjesmu Alfie Burta Bacharacha, koja je postala veliki hit) tako i time da je svojim sadržajem na ekran prenio duh tzv. svingajućeg Londona 1960-ih i tada aktualne seksualne revolucije. Caineu je upravo Alfie predstavljao film nakon koga se nametnuo kao neosporna zvijezda britanskog i svjetskog filma.

Uspjeh filma je Naughtona natjerao da 1970. godine napiše nastavak u obliku romana Alfie Darling, koji je pet godina kasnije dobio i vlastitu ekranizaciju gdje naslovni lik tumači muzičar Alan Price.

Godine 2004. je u SAD snimljen istoimeni remake gdje naslovni lik tumači Jude Law.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. ALFIE (X)”. Paramount Pictures. British Board of Film Classification. 7 January 1966. Pristupljeno 14 March 2014. 
  2. „Alfie (1966) - Box office / business”. Internet Movie Database. Amazon.com. Pristupljeno 14 March 2014. 
  3. „Alfie, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno 16 April 2012. 

Vanjske veze uredi