Aleksandar Golovin

Aleksandar Sergejevič Golovin (ruski: Александр Сергеевич Головин; Kaltan, 30. svibnja 1996.) je ruski nogometaš koji igra na poziciji centralnog veznog. Od početka profesionalne karijere, koju je započeo 2014. godine, igrao je u redovima moskovskog CSKA, s kojim je osvojio titulu prvaka ruske Premijer lige u sezoni 2015/16. Također je i standardni reprezentativac Rusije od 2017. godine. Nakon Svjetskog prvenstva 2018. godine, potpisao je za Monaco.

Aleksandar Golovin
Lični podaci
Puno imeAleksandar Sergejevič Golovin
Datum rođenja30. svibnja 1996.
Mjesto rođenjaRusija Kaltan, Rusija
NacionalnostRus
DržavljanstvoRusija rusko
Visina1.80 m
Pozicijavezni igrač
Informacija o klubu
Trenutni klubMonako Monaco
Broj na dresu17
Profesionalni klubovi*
Godine Klub Uta. (gol.)
2014 – 2018 Rusija CSKA Moskva 81 (9)
2018 – Monako Monaco 0 (0)
Nacionalna reprezentacija**
Godine Reprezentacija Uta. (gol.)
2015 – Rusija 23 (3)
* Nastupi i golovi u profesionalnim klubovima koji se računaju samo za službene utakmice i tačni su do 27.7..2018.

S U-17 reprezentacijom je 2013. godine postao europski prvak.

Klupska karijera uredi

Aleksandar Golovin je rođen u Kaltanu, gradiću u Kemerovskoj oblasti Sibira gdje je, još kao šestogodišnji dječak, i počeo trenirati nogomet u lokalnoj sportskoj školi. U listopadu 2012., kao šesnaestogodišnjak, prelazi u redove moskovskog CSKA, za čiji je prvi tim debitirao 24. rujna 2014. u utakmici petog kola ruskog kupa protiv Himika iz Dzeržinska.

Prvi meč u ruskoj Premijer ligi odigrao je 14. ožujka 2015. godine. Debitantsku sezonu u profesionalnoj karijeri okončao je s deset odigranih utakmica u dresu CSKA. Već naredne sezone imao je standardniju ulogu u timu, a 5. kolovoza 2015. debitirao je i u Ligi prvaka na utakmici protiv praške Sparte. Prvi gol za CSKA postigao je 9. travnja 2016. na utakmici protiv Mordovije. Sezonu 2015/16., koju je CSKA okončao titulom prvaka Rusije, Golovin je završio sa 17 odigranih prvenstvenih utakmica i jednim postignutim pogotkom. Potom je za Golovina bio zainteresiran i londonski Arsenal, koji je za njegov dolazak ponudio 8 milijuna funti, ali na kraju transfer ipak nije realiziran.

U naredne dvije sezone, Golovin je postao standardni prvotimac CSKA, odigravši gotovo sve prvenstvene utakmice za klub kao starter. U utakmici osmine finala Europske lige protiv francuskog Lyona, postigao je svoj prvi gol u europskim natjecanjima, a sezonu 2017/18. je okončao na spisku najboljih mladih igrača tog turnira.

U srpnju 2018. godine, Golovin je prešao u Monaco.

Reprezentativna karijera uredi

Prva utakmica koju je odigrao za Zbornaju bio je kvalifikaciijski meč za UEFA U-17 Euro protiv Slovenije, odigran 23. ožujka 2013. godine. Na završnom turniru UEFA Eura odigrao je sve utakmice, a Rusija je postala europski prvak. Iste godine, sa reprezentacijom je igrao i na Sjetskom prvenstvu, gdje je postigao i jedan pogodak na utakmici protiv Venezuele. Kasnije je nastupao i za U-19 i U-21 reprezentacije.

U dresu seniorske reprezentacije debitirao je u prijateljskoj utakmici protiv Bjelorusije, igranoj 7. lipnja 2015., gdje je ušao u igru kao zamjena za Romana Širokova u drugom poluvremenu; na istoj utakmici postigao je i svoj prvi gol za seniorsku reprezentacju. Bio je dio nacionalnog tima i na Euru 2016. i Kupu konfederacija, a na oba natjecanja je odigrao sve utakmice grupne faze.

Selektor Stanislav Čerčesov je 3. lipnja 2018. uvrstio Golovina i na konačni spisak reprezentativaca za FIFA Svjetsko prvenstvo 2018. godine, čiji je domaćin bila upravo Rusija. Golovin je odigrao jednu od ključnih uloga u premijernoj pobjedi ruskog tima na otvaranju prvenstva protiv Saudijske Arabije, pošto je imao dvije asistencije i postigao posljednji pogodak u visokoj pobjedi od 5:0.