Aerodrom Rosulje

Aerodrom Rosulje je planirani aerodom oko 5,5 km jugoistočno od centra Kruševca. Jednim svojim delom graniči se sa lokalnim putem Parunovac-Pasjak. Zauzima površinu od 40,39ha, na nadmorskoj visini 235 m, što znači da će PSS (poletno sletna staza) biti na 60m većoj visini od samog grada.

Geografski uslovi uredi

Na ovom prostoru u toku godine je samo 4-5 dana pod maglom, a povoljnost ruže vetrova iznosi 97%. Ovakvi uslovi omogućavaju veliku bezbednost i sigurnost odvijanja vazdušne plovidbe.

Planiranje uredi

Po odluci Vlade Republike Srbije, utvrđen je opšti interes izgradnje aerodroma; nalazi se u prostornom planu Republike Srbije; dobijena je saglasnost od Ministarstva za infrastrukturu za regulacioni plan. Izgradnja ovakvog aerodroma znači kvalitetniji i bezbedniji rad aerokluba „Mihajlo Živić“, s obzirom da su aktivnosti uzletanja i sletanja na uzletno sletnu stazu na postojećem aerodromu Košijsko polje skoro onemogućene izgradnjom privatnih i društvenih objekata u neposrednoj blizini pragova u samoj podužnoj osi PSS (poletno sletne staze).

Jedna od veoma važnih delatnosti aerokluba "Mihajlo Živić" je i uspešna zaštita šuma od štetočina (gubara), kao i tretmani kojima se uništavaju populacije komaraca i krpelja. Aerodrom „Rosulje“ bi imao veliki značaj i u vanrednim okolnostima sa mogućnostima vrlo brzih intervencija u slučaju elementarnih nepogoda, hitnih medicinskih intervencija i epidemija.

Preseljenjem aerokluba „Mihajlo Živić“ na novu lokaciju „Rosulje“ oslobodila bi se veoma atraktivna lokacija u širem centru grada površine oko 50ha.

Javno preduzeće uredi

Javno preduzeće „Aerodrom Rosulje“ Kruševac, osnovano je Odlukom SO Kruševac o osnivanju javnog preduzeća „Aerodrom Rosulje“ 28. 2. 1995. godine. Ono posluje pod firmom: Javno preduzeće „Aerodrom Rosulje“ Kruševac, sa potpunom odgovornošću. Skraćeni naziv firme je „Aerodrom Rosulje“ sa PO, a sedište mu je u Kruševcu.

Osnovna delatnog preduzeća biće pružanje aerodromskih usluga za sportske, turističke i privredne potrebe, kao i prevoz putnika i robe u vazdušnom i drumskom saobraćaju. Statutom preduzeća je predviđeno da isto može obavljati i proširenu delatnost. Kao takvo registrovano je kod Agencije za privredne registre i po klasifikaciji spada u grupu malih preduzeća.

Vanjske veze uredi