Za ostala značenja, vidi Aelfric Puttoc (razvrstavanje).

Ælfric Puttoc (/[invalid input: 'icon']ˈælfrɪk ˈpʌtək/; staroengleski: Ælfrīc Puttoc; ? - 22. januar 1051), ponekad navođen i pod suvremenim imenom Alfric Puttock, bio je srednjovjekovni nadbiskup Yorka i biskup Worcestera.

Ælfric Puttoc
nadbiskup Yorka
ProvincijaYork
Dijeceza/eparhijaBiskupija York
Stolicanadbiskup Yorka
Stolovanje završilo1041 ili 1051
PrethodnikWulfstan
NasljednikCynesige
Redovi
Konsekracija1023
obnovljen 1042
Lični detalji
Ime po rođenjuÆlfric
Smrt22. januar 1051
Southwell
SahranjenPeterborough Cathedral

O njegovom ranom životu i porijeklu nema skoro nikakvih podataka. Prvi put se u zapisima javlja 1023. kada ga je canterburyjski nadbiskup Aethelnot imenovao za nadbiskupa Yorka. Godine 1026. je otputovao u Rim gdje je dobio pallium od pape Ivana XIX. Tokom vladavine kralja Knuta Velikog je od njega i kraljice Emme primio brojna imanja.

Nakon Knutove smrti je postao pristaša Hartaknuta, odnosno protivnik Knutovog nasljednika i Hartaknutovog brata Harolda Brzonoga. Kada je Hartaknut 1040. došao na vlast, Aelfric je ispunio njegovu želju i iskopao Haroldove posmrtne ostatke te ih bacio u Temzu. Također je optužio worcesterskog biskupa Lyfinga da je sudjelovao u likvidaciji anglosaksonkog princa Alfreda Athelinga; te je optužbe iskoritio kako bi privremeno preuzeo njegovu biskupiju.

Kada se Alfredov brat Edward Ispovjednik godine 1042. vratio iz izgnanstva, bio je prisiljen odstupiti iz Worcestera i vratiti se u York. S novim kraljem je, međutim, izgradio dobre odnose te je zajedno sa canterburyjskim nadbiskupom Edsigeom sudjelovao u njegovoj krunidbi u Winchesterskoj katedrali 3. aprila 1043. Umro je osam godina kasnije i sahranjen je u Katedrali u Peterboroughu. Anglosaksonska kronika ga opisuje kao "uvaženog i mudrog".

Reference uredi

Literatura uredi

Rimokatoličke crkvene titule
Prethodi:
Wulfstan
nadbsikup Yorka
1023–1041
Slijedi:
Æthelric
Prethodi:
Lyfing
biskup Worcestera
1040–1041
Slijedi:
Lyfing
Prethodi:
Æthelric
Archbishop of York
1042–1051
Slijedi:
Cynesige