28 dana (eng. 28 Days) je američka drama iz 2000. godine, u kojoj glumi Sandra Bullock. Ona naime tumači lik Gwen Cummings, odnosno, točnije rečeno, lik novinarske kolumnistice koja je primorana proći rehabilitaciju, kojom bi riješila svoj problem ovisnosti o alkoholu. Također, treba napomenuti kako je Sandra Bullock, pripremajući se za svoju ulogu u ovom filmu, provela nekoliko dana u rehabilitacijskoj ustanovi Sierra Tucson. Uz to zanimljivo je još napomenuti i kako je kantautor Loudon Wainwright III, napisao i izveo četiri pjesme za film.

28 Days
promotivni filmski poster
RežijaBetty Thomas
ProducentCelia D. Costas
ScenarioSusannah Grant
UlogeSandra Bullock
Viggo Mortensen
Dominic West
Elizabeth Perkins
Alan Tudyk
Steve Buscemi
MuzikaRichard Gibbs
FotografijaDeclan Quinn
MontažaPeter Teschner
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere14. april 2000
Trajanje104 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet43 mil. $[1]
Bruto prihod62,198,945 $ (širom svijeta)

Zbog svoje tematike i činjenice da duboko zalazi u problem ovisnosti o alkoholu, film se redovno prikazuje u javnim američkim školama, pod predavanjima koja obrađuju zdravlje čovjeka.

Radnja uredi

Nakon što, na dan sestrinog vjenčanja, u alkoholiziranom stanju uzrokuje prometnu nesreću, Gwen Cummings je dano da bira između zatvora i rehabilitacijskog centra. Od prethodno spomenutih mogućnosti ona bira rehabilitacijski centar. No, nakon što ondje stigne, ona ekstremno odbija sudjelovati u bilo kojem terapijskom programu kojeg oni imaju u ponudi. Uz to, ona odbija i uopće priznati kako je ovisna o alkoholu, tj. odbija priznati da je alkoholičarka. No, vremenom, nakon što upozna neke od pacijenata, Gwen postupno počinje preispitivati svoj život, te time dovodi do priznavanja svog ozbiljnog problema. Ona se, naime, sprijateljuje sa sedamnaestogodišnjom Andreom koja se oporavlja od svoje ovisnosti o heroinu i samonanošenju ozljeda. Dok ona pokušava ostati trijezna i suočiti se sa svojom ovisnošću, ostali pacijenti joj pomažu vidjeti sebe u drugome svijetlu. Put do oporavka neće biti lak i uspjeh neće biti zagarantiran ili uopće vjerojatan, no ona sada ima volje pokušati.

Glavne uloge uredi

Izvori uredi

  1. „28 Days at Box Office Mojo”. Pristupljeno 29. IX 2010. 

Eksterni linkovi uredi