11001001 je 15/16. epizoda američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation premijerno prikazana 1. februara 1988. godine. Radnja prikazuje kako USS Enterprise dolazi u Zvjezdanu bazu na remont, a što William Riker iskoristi kao priliku za relaksirajući posjet holodecku ne znajući da će upravo tada njegov brod naći u nevolji. Epizoda je dobila Emmy za najbolji zvuk, a često se među kritičarima navodi kao najbolja u prvoj sezoni serije.

11001001
Epizoda serije Star Trek: The Next Generation
scena iz epizode u kojoj se pojavljuju Bynarci
Epizoda br.Sezona 1
Epizoda 15
RežijaPaul Lynch
Scenario
MuzikaRon Jones
FotografijaEdward R. Brown
Produkcijski kod116
Originalno emitiranje1. 2. 1988 (1988-02-01)
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"Angel One"
Sljedeća →
"Too Short a Season"
Lista epizoda Star Trek: The Next Generation

Radnja uredi

Enterprise stiže u Zvjezdanu Bazu 74 s ciljem nadogradnje brodskog računalnog sustava koju će obaviti Bynari, pripadnici vrste koja je životno ovisna o računalima.

Nešto kasnije, Bynari prilagode brodsko računalo da podigne uzbunu. Računalo izvijesti o slabljenju magnetskog polja oko warp jezgre koje će dovesti do neminovnog proboja jezgre i uništenja Enterprisea u roku nekoliko minuta. Ne mogavši pronaći Picarda i Rikera, Data naredi evakuaciju Enterprisea i njegovo lansiranje u otvoreni svemir izvan Zvjezdane Baze s ciljem zaštite od eksplozije.

Istovremeno, Bynari uspiju namamiti Picarda i Rikera u holodek koristeći se izuzetno privlačnim ženskim hologramom za koji dvojac pogrešno pretpostavi kako se radi o stvarnoj ženi.
Zabavljajući se u holodeku, Picard i Riker shvate kako je brod napušten te ubrzo otkriju kako je Enterprise otet od strane Bynara. Ne želeći da brod padne u neprijateljske ruke, Picard i Riker pokrenu slijed za samouništenje u roku od pet minuta nakon čega se teleportiraju na most, gdje otkriju kako Bynari umiru te odluče isključiti slijed za samouništenje.

Ubrzo se Enterprise nađe u orbiti bynarskog matičnog planeta te se otkrije kako su Bynari nakon snažne eksplozije ostali bez središnjeg računala koje ih je održavalo na životu. U nedostatku adekvatnih zamjenskih mehanizam odlučili su oteti Enterprise kako bi se poslužili njegovim središnjim računalom kao privremenom zamjenom.

Shvativši o čemu je riječ, Picard i Riker odluče pomoći Bynarima da spase svoju civilizaciju. Nakon što su im pomogli, Picard i Riker se vrate u Zvjezdanu Bazu 74 kako bi ukrcali ostatak posade.

Izvori uredi

Literatura uredi

Vanjske veze uredi