Ханлонова бритва

Latinična verzija

Ханлонова бритва је епонимна максима која гласи:

Никад не приписуј злоби оно шта се адекватно може објаснити глупошћу.

Овај конкретан облик је приписан Роберту Џ. Ханлону. Међутим, познати су и ранији цитати који преносе сличне идеје.

Порекло и слични цитатиUredi

По Џозефу Биглеру, цитат потиче од Роберта Џ. Ханлона из Скрантона, Пенсилванија, и настао је као допринос књизи-компилацији разних шала у вези са Марфијевим законом објављеној 1980 под насловом „Марфијев закон, књига друга: Још разлога зашто ствари иду наопако“.[1] Име је инспирисано Окамовом бритвом.[2]

Сличан цитат се јавља у краткој причи „Логика царстваРоберта А. Ханлајна из 1941. („Приписали сте злочинаштву оно шта је просто резултат глупости“); ово је уочено 1996. (пет година пре него што је Биглер идентификовао Роберта Џ. Ханлона као аутора цитата) и референцирано у верзији 4.0.0 Жаргон фајла,[3] уз спекулацију да Ханлонова бритва можда у ствари представља искривљење Хајнлајнове бритве. „Хајнлајнова бритва“ је у међувремену дефинисана у виду варијација на Никад не приписуј злоби оно шта се адекватно може објаснити глупошћу, али не одбацуј злобу.[4] Још један сличан епиграм („Никад не приписуј злоби оно шта се адекватно може објаснити неспособношћу“) је често приписиван Наполеону Бонапарти.[5] Још један сличан цитат се јавља у Гетеовим Јадима младог Вертера (1774): „...неспоразуми и немар стварају више конфузије у овом свету него преваре и злоба. У сваком случају, потоња два су свакако много мање честа.“

Честа (и лаконскија) варијација у британском енглеском коју је сковао сер Бернард Ингам гласи „брљотина пре завере“ и потиче из овог цитата:

Многи новинари су пали на теорије завере о влади. Уверавам вас да би њихов рад био тачнији ако би поштовали теорију брљотине.

сер Бернард Ингам[6]

Види јошUredi

РеференцеUredi

  1. У имејлу Квентину Стафорд-Фрејзеру, Џозеф Е. Биглер је написао да Роберт Џ. Ханлон заиста постоји и да је он изрекао овај цитат. Након овога је уследила нова напомена која се односи на „Марфијев закон, књига друга: Још разлога зашто ствари иду наопако“ (ISBN 0-417-06450-0); што не треба мешати са Марфијевим законом #2 (ISBN 0-8431-0674-3). Издавача ових књига, Прајс Стерн Слоуна, је купила Патнам Беркли група ([http://us.penguingroup.com/static/html/aboutus/history.html Историја Пингвин групе (САД) 1993. године.
  2. Giancarlo Livraghi, Il potere della stupidità, Monti & Ambrosini, Pescara, Italy, 2004, p. 1
  3. http://www.ccil.org/jargon/jargon-upd.lst[mrtav link]
  4. Овај цитат је приписан Алберту Ајнштајну у књизи „Wired for War“ (Питер Сингер, 2009, ISBN 1-59420-198-6, страна 434 434)
  5. "Наполеон I о неспособности - цитат - МСН Енкарта". Arhivirano iz originala 31. 10. 2009.. http://www.webcitation.org/5kwqT8DBL. 
  6. Галвин, Ник (1. 9. 2009..). "Случај затурене тачке". Бризбејн тајмс. Pristupljeno 11. 1. 2010...  Check date values in: |date=, |accessdate= (help)

Спољашње везеUredi