Универзитет у Британској Колумбији

Универзитет у Британској Колумбији (енг. University of British Columbia; фр. Université de la Colombie-Britannique) је јавни истраживачки универзитет у канадској провинцији Британској Колумбији са седиштем у Ванкуверу. Институција је основана 1908. године, а данашњи назив користи од 1915. године. Универзитет је најстарија институција високог образовања у Британској Колумбији. Површина универзитетског кампуса је 4.02 км2 и кампус је смештен 10 километара од средишњег дела Ванкувера. Кампус Окаган у Келовни покрива 2.09 км2 и отворен је 2005. године.

Универзитет у Британској Колумбији
University of British Columbia
Université de la Colombie-Britannique
Logo univerziteta
Nitobe Garden 3.jpg
Меморијална башта Нитобе
Хисторија
МотоTuum Est (латински)
Мото (сх.)Све овиси о теби
Оснивање1908.
Бивши називВисока школа Мекгил у Британској Колумбији
engleski: McGill University College of British Columbia
Администрација
Академско особље4,659 (у Ванкуверу)
471 (у Окагану)[1]
Админ. особље9,459 (у Ванкуверу)
582 (у Окагану)[2]
Студенти
Број студената
  – додипломци
  – дипломци
58,945
39,254 (у Ванкуверу)
7,748 (у Окагану)[3]
9,912 (у Ванкуверу)
682 (у Окагану)[3]
Боје          плава и златна [4]
Локација
Седиште
  – град
  – савезна држава
  – држава

Ванкувер и Келовна
Британска Колумбија
Канада
Службене странице
ubc.ca

Универзитет додељује академске титуле у преко 300 области на разним нивоима студија. Школарине које плаћају студенти који долазе из Британске Колумбије и они који долазе ван провинције или изван Канаде значајно се разликују. Професори и истраживачи са овога универзитета понели су укупно 7 Нобелових награда у разним областима.

2015. институција је рангирана као 30. најбољи универзитет на свету на листи U.S. News & World Report[5], као 32 у свету у 2014-2015 години на листи Тimes Higher Education World University Rankings[6] и као 43. најбољи универзитет на свету 2014. године на листи QS World University Rankings.[7] Институција је чланица престижне организације У15-група канадских истраживачких универзитета.

ИсторијаUredi

 
стара фотографија универзитета из 1917. године
 
Хенри Маршал Тори
 
Студентски марш 1922.

1877. године, свега шест година пошто се Британска Колумбија придружила у састав Канаде, надзорник за образовање Џон Џесоп поднео је предлог да се оформи провинцијски универзит. Закон којим се пошло у реализацију ове идеје усвојила је провинцијска скупштина 1890. године, али је након тога дошло до неслагања око тога треба ли нови универзитет да се налази на острву Ванкувер или на копну у истоименом граду. Провинцијски универзитет формално је основан на основу Закона о универзитету Британске Колумбије из 1908. године (енг. British Columbia University Act), иако његова локација није још била одређена.[8] Организација новога универзитета била је осмишљена према моделу Универзитета у Торонту.

Пре него је донесен Закон о универзитету, било је неколико покушаја да се успостави институција која би додељивала академска знања уз помоћ Универзитета у Торонту и Универзитета Макгил. Колумбијски колеџ у Њу Вестминстеру, кроз формалну припадност и сарадњу са Викторијиним универзитетом у Торонту, почео да пружа прве колегије на прелазу у XX век, али је Универзитет Макгил био тај који је успео да успостави доминацију у високом образовању у раним 1900-им.

Ослањајући се на успешну сарадњу између средњих школа из Ванкувера и Викторије са Универзитетом Макгил, Хенри Маршал Тори је помогао да се успостави Висока школа Универзитета Макгил у Британској Колумбији. Од 1906. до 1915. године висока је школа пословала као приватна установа која је пружала прве припремне године образовања након којих су студенти завршавали универзитет на Макгилу или неком другом универзитету. Хенри Маршал Тори Медаља, која је понела име оснивача универзитета, основана је 1941. године.

Због слабљрња економије и избијања Првог светског рата у августу 1914. приморала је универзитетску администрацију да одложи планове за изградњу новога кампуса у Поинт Греју, а за замену нови је дом универзитета од 1925. године постао кампус Макгил колеџа у Британској Колумбији. Предавања су започела 30. септембра 1915, а прве дипломе додељене су 1916. године.

До 1918. Први светски рат доминирао је животом на кампусу када је велики број студената мобилисан за активну војну службу. До 1920. универзитет је имао три факултета. 1920-1921. 576 студената и 386 студенткиња похађало је предавања, а предавало им је 64 професора, од тога 6 професорица. У раном 20. веку предавања су се проширила на стручно образовање проширио, ван традиционалних области теологије, права и медицине. Универзитет тада нијуе давао дипломе у овим новим областима, али је временом почињао да нуди титуле у новим стручним областима као што су инжењеринг, пољопривреда, сестринство и учитељски смер.

ИзвориUredi

Вањске везеUredi